Otomotiv devi Türkiye'ye geliyor
Otomotiv devi Nissan için Manisa'da 1 milyon metrekarelik alan hazırlandı.
Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) Sanayicileri Derneği Başkanı Murat Çam, otomotiv sanayini Manisa'ya getirmek için organize sanayi bölgesinde 1 milyon metrekarelik alan ayırdıklarını belirtip, bu hafta içinde Japonya'ya gidip, bu sektörün devlerinden Nissan'la görüşüp, son teklifleri yapacaklarını söyledi.
"İnşallah hayırlı haberlerle döneceğiz" diyen MOSB Sanayicileri Derneği Başkanı Murat Çam, otomotiv sanayinin Manisa'ya gelmesi için devletten bazı isteklerinin olduğunu söyledi.
Bunlardan birinin yatırım desteği olduğunu vurgulayan Çam, "Ancak, hükümetle işbirliği içinde otomotiv sanayinin buraya gelmesi sağlanabilir. Sadece yeri vermekle olmaz. Otomotiv sanayi Manisa'ya yüksek teknolojiyi getirecek. Manisa'da otomotiv yedek parçası üreten çok fazla firma var. Otomotiv sanayinin gelmesi buradaki yan sanayiye hareket getirecek, ileri teknoloji gelecek" diye konuştu.
Çam, daha sonra Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesiyle iki ülke arasında yaşanan kriz, asgari ücretin 1300 liraya yükseltilmesi gibi gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.
'REKABET EDEMEYİZ'
Yeni yıldan itibaren 1300 lira olması beklenen asgari ücretle ilgili olarak Çam, bu kendilerinin de isteğini ancak devletin en azından 2016 yılı için destek olması gerektiğini söyledi. Bunun rekabetçiliği etkileyeceğini açıklayan Çam, "Asgari ücretin 1300 lira olması bizi etkilemez dersek yanlış olur. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tüm firmalar ciddi bir rekabet içindeler. Rakiplerimiz Romanya, Bulgaristan. Buralarda asgari ücret Türkiye'ye göre düşük. Böyle bir artışı işçilerimize tabiki yapacağız. Ama bunu karşı taraftan alma şansımız çok zor. Müşterilerimize bu fiyatları yansıtmak, "Türkiye'de asgari ücret arttı benim de maliyetim arttı' dediğimiz zaman rekabetçiliğimizi kaybederiz. Bunun bir kısmını devletin süspanse etmesi gerek. En azından 2016 yılı için ilk geçiş sırasında süspanse edilmesi, elimizi biraz olsun rahatlatacaktır. Hem işçilere bunu verelim. İşçiler bunu hak ediyor. Türkiye'deki şartlar sanayicinin durumu etkiliyor. Çok ciddi bir rekabetle çalışıyoruz. Bir kuruşun konuşulduğu bir piyasadayız. Devletten isteğimiz bize de destek olmalarıdır. Vergiden veya SSK primlerinden indirim yapılabilir" diye konuştu.
'İŞTEN ÇIKARMALAR KOBİLERDE OLABİLİR
Asgari ücretin artışı ile birlikte işten çıkarmaların olabileceği yönünde endişeleri olduğunu ancak Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde böyle bir durumun olmayacağını savunan Çam, en çok KOBİ'lerin bu durumdan etkileneceğini söyledi. Çam, "Sanayiciler içinde işten çıkarmalar olabilir ama bunların çok az olacağını düşünüyorum. Zaten OSB'de ciddi bir işçi sıkıntısı var. Onun için işçi çıkarılacağını düşünmüyorum. Ama organize dışındaki küçük işletmelerde, KOBİ'lerde bir takım sıkıntılar olabilir. Manisa'da çok fazla KOBİ var" dedi.
'RUSYA'NIN EKONOMİSİ BİZDEN DAHA ÇOK ETKİLENİR'
Türkiye ile Rusya arasındaki uçak düşürme krizine de değinen Çam, bu nedenle ekonomik bir sıkıntı olabileceğini kaydetti. Çam, ancak bu durumdan Türkiye'nin değil Rusya'nın zarar görebileceğini vurgulayan Çam, "Bunlar görüşmelerle kısa bir sürede çözülebilecek sıkıntılar. Mantıklı ve aklı selim düşünüldüğünde ortam yumuşayacaktır. Keşke böyle bir şey olmasaydı. Bunları da yaşamasaydık. Uzun vadede iki ülke arasındaki ilişkiler normalleşecektir. İki tarafın da karşılıklı çıkarları var. Bizim onlara ihracattan çok ithalatımız var. Onların ekonomisi daha çok etkilenir. Sanayinin yüzde 50 doğalgazı Rusya'dan geliyor. Onların da mantıklı düşündüklerinde bu olayı çok fazla büyütmeden çözeceklerine inanıyorum" diye konuştu.