Küresel çaptaki otomotiv krizi Türkiye’ye yarayabilir! Çin'de üretim durdu
Türkiye’de otomotiv yedek parça konusunda bulunabilirlik ve çeşitlilik her geçen gün artarken stok seviyeleri de geçen yıla göre oldukça yüksek. Durum böyle olunca küresel çapta yaşanan otomotiv krizi tüm dikkatleri Türkiye’ye çevrilmiş durumda.
Koronavirüs pandemisi, çip, ham madde, tedarik, savaş gibi farklı alanlardaki problemlere çözüm arayan otomotiv sektörü Çin’deki gelişmeleri yakından takip ediyor. Çin’in en büyük şehirlerinden olan Şanghay’da pandemi kapsamında aldığı karantina tedbirleri otomotiv sektörüne tedarik parçaları üreten fabrikalar kapanırken, ticari gemilerin de liman açıklarında beklemesi sıkıntının boyutunu arttırıyor.
TÜRKİYE’YE İHRACATTA BÜYÜK TALEP
Tüm yaşananların sıfır araç üretimine yönelik etkileri tartışılırken, otomotiv satış sonrası pazarında güncel durum da merak edilen konular arasında yer aldı. Konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneğinin (OSS) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp “Ne yazık ki otomobil üreticileri; banttan araç indirmeleri için gerekli olan parçalar noktasında sıkıntı yaşıyor. Türkiye’de otomotiv yedek parça konusunda ise bulunabilirlik ve çeşitlilik her geçen gün artıyor. Stok seviyelerimiz geçen yıla göre oldukça yüksek. Sektördeki firmalar hem ihracat için hem yurt içi pazar için tam kapa-site çalışıyorlar. Özellikle ihracatta büyük bir talep söz konusu” dedi.
“YEDEK PARÇA FİYATLARI ARTABİLİR”
Şirketlerin maliyetlerinde yaşanan artışa da dikkat çeken Özalp “Bunun çözümü de satış sonrası pazarı ve OSS Derneği… Ortaya koyduğumuz alternatif markalarla bu enflasyonist artış karşısında tüketicilerin lehine çalışmalar yapıyoruz. Ancak şirketlerin maliyetlerindeki ciddi yükseliş nedeniyle ilerleyen dönemde yedek parça fiyatları artabilir. Henüz fiyat artışlarının yaşanmadığı bir dönemdeyken herkesin araç bakımlarını yaptırmaları gerekiyor” diye konuştu.
İHRACAT BÜYÜYOR
İhracat çalışmaları hakkında bilgiler veren Ziya Özalp “Sektördeki firmalar hem ihracat için hem yurt içi pazar için ful kapasite çalışıyorlar. İhracat noktasında birçok Avrupa ülkesinden, Kuzey Afrika ülkesinden ciddi bir talep söz konusu. Rusya da ihracat pazarlarımız arasında yer alıyor. Ama öncelikli hedef iç pazar” dedi.
2. EL PAZARI STOK YAPIYOR
Yılın ilk çeyreğini durgun geçiren kullanılmış otomobil pazarı bayramla biraz hareketlenmiş olsa da "stoklamaya" yönelik hareketler devam ediyor. Bulunurluk sıkıntısının eylül ayına kadar devam edeceğine dikkat çeken Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş "Şu anda ikinci el otomobil pazarında net olarak gördüğümüz durum, belirli otomobillerin sürekli stoklandığı ve bilinçli olarak fiyatlarının artırıldığı. Sene başından bu yana yüzde 20-25 bandında fiyat artışı yaşanırken; yükselen kur, tedarik sorunları, günlük kiralamadaki hareketlilik nedeniyle yaz aylarında da aynı oranda bir artışa şahit olacağımızı öngörüyoruz. İçinde bulunduğumuz atmosferde her 30 kişiden 1'i ticaret amacıyla ikinci el otomobil alıp satıyor" açıklamasını yaptı.