Pandemiyi bilen dergi yeni krize dikkat çekti: Açlık kapıda
İngiliz The Economist dergisi Mayıs ayı için hazırladığı sayısının kapağında açlık krizi vurgusu yaptı. Ukrayna’daki savaş nedeniyle, tahıl tedariğinin büyük oranda durma noktasına geldiği Ukrayna’da dünyayı bekleyen gıda krizi derginin kapak konusunu oluşturdu. Derginin kapağında buğday başakları kurukafa olarak resmedildi. Koronavirüs pandemisinden önce hastalıkları kapağına taşıyan dergi tartışmaya kapı açmıştı, şimdi bu yayının yapılması yeni soru işaretlerine neden oldu.
Rusya-Ukrayna savaşıyla yaşanabilecek gıda krizi günden güne daha da somutlaşıyor. Hindistan’ın buğday ihracatına yasak koyması ile kendini gösteren kıtlık ihtimali tüm dünyada bir “açlık” dönemini gündeme getirdi.
The Economist dergisi bu ay çarpıcı bir kapak hazırlayarak yaklaşan gıda krizine dikkat çekti. Derginin kapağında buğday başakları kuru kafa şeklinde temsil edildi.
Dergi Rusya-Ukrayna savaşı, iklim krizi gibi faktörlerin etkisiyle gıda sisteminin zarara uğradığına dikkat çekti. Ukrayna’nın tahıl ve yağlı tohum ihracatının büyük ölçüde durduğunu ve artan buğday fiyatlarını Hindistan’da da buğday ihracatına yasak getirilmesiyle yükselen fiyatlarla yaşanabilecek küresel gıda krizi olasılıkları değerlendirildi.
Dün Twitter hesabı üzerinden yapılan duyuru, derginin koronavirüs hastalığından önce salgın hastalıkları kapağına taşımasını hatırlattı.
ORTADOĞU AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından oluşturulan Gıda Krizine Karşı Küresel Ağın hazırladığı Küresel Gıda Krizi raporunda, yaklaşık 193 milyon insanın akut gıda güvensizliği yaşadığı bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterresi Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü savaşın tarım ürünlerinin fiyatlarının artmasına yol açtığını hatırlattı. Guterresi, savaşın ve fiyatlardaki artışın devam etmesi halinde küresel gıda krizi yaşanabileceğini söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’nın Ukrayna’da tahıl üretimini engellemesi nedeniyle gelecek aylarda özellikle Afrika ve Orta Doğu’da insanların hayatını kaybedeceğini söyledi.
G7 Dışişleri Bakanı toplantısında konuşan Baerbock, gıda güvenliğinden duyulan endişenin konuşulduğunu belirtti. "Rusya’nın bilinçli olarak karar verdiğini bildiren Alman Bakan, Rusya'nın Ukrayna’nın doğusunda ve güneyinde toprakları işgal ederek buradaki ulaşım yollarını ve depoları tahrip ederek Ukrayna'dan tahıl ihracatını engellediğini anlattı.
Rusya'ya karşı yaptırımların, uluslararası hukuka göre yasa dışı olan bu savaşın önlenmesi için uygulandığına işaret eden Baerbock, tahıla, tıbbi malzemeye ve insani yardımlara yaptırım uygulanmadığına işeret etti.
YÜZDE 60’A YAKIN ARTIŞ
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, birçok faktörden dolayı dünyada akut gıda güvensizliğine maruz insan sayısının 2016-2021 yılları arasında 108 milyondan 161 milyona çıktığını, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının küresel gıda güvenliği krizini daha da derinleştirdiğini savundu.