Tgrt Haber

Patates tarlasında çalışan işçilerin mesaisi gece 02.00’de başlıyor

20 Temmuz 2023 14:07 - Güncelleme : 20 Temmuz 2023 14:10
Patates tarlasında çalışan işçilerin mesaisi gece 02.00’de başlıyor

Mardin'de sıcak havalarda zorlu bir mesai yapan tarım işçileri gece 02.00’de işe başlıyor. Patates tarlasında çalışan işçilerin yevmiyesi ise 335 TL’den başlıyor.  

Patates tarlalarında hasat​ başladı. Üreticiler bu sene verimden memnun. Yemekleri süsleyen ve sevilerek tüketilen patatesin sofralara gelmesinde tarım işçilerinin büyük emeği var.Mardin​'in Ömerli ilçesinde patates tarlasında çalışan tarım işçilerinin mesaisi gece 02.00'de başlayıp saat 10.00-12.00'ye kadar sıcak havalarda devam ediyor.

PATATES İŞÇİLERİNİN YEVMİYESİ 335 TL

Yurt genelinde hava sıcaklıkları normalin üstünde devam ederken, tarım işçilerinin de zorlu mesaisi devam ediyor. 2011 yılından beri bu işi yaptığını belirten Mehmet Arif Demir, bu sene yevmilerinin 335 liradan başladığını, patatesin tarlada yanmaması için sabaha doğru tarlaya geçtiklerini söyledi. Demir, bu sene hasadın iyi olduğunu vurguladı. 

Patates üreticileri bu sene verimden memnun.

“GÜNEŞTEN DOLAYI ZORLANIYORUZ”

Tarlaya saat 02.00'de geldiklerini aktaran Şehmus Yavuz ise öğlen saat 12.00'ye kadar çalıştıklarını ifade etti. Kadın olarak zorlandığını söyleyen Zeynep Gültaş da, "15 senedir bu işi yapıyorum. Saat 02.00'de iş başı yapıyoruz. Gece geldiğimiz için fener ile çalışıyoruz. Bayağı zor bir işimiz var. Güneşten dolayı zorlanıyoruz. Bölgede iş olmadığı için, bu işi yapmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

“PATATES GEÇİM KAYNAĞIMIZ”

Hasan Yusuf ise yıllardır bu işte eşi ile birlikte çalışıyor. Yusuf, "Kadın-erkek birlikte çalışıyoruz. Ekmeğimiz için çalışıyoruz. Burada patates yetişmesi hepimiz için bir geçim kaynağı. Mardin'in toprakları çok verimli. İşçiler olarak çok yoruluyoruz. Güneşte çalışmak en büyük dezavantajımız. Fener ışıkları ile patates topluyoruz. Kadınlar patatesi kovalara dolduruyor, erkekler de kova topluyor. Hayat şartları zor olduğu için bu sıcakta gelip birlikte çalışıyoruz" şeklinde konuştu. 

Kaynak: İHA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...