Çalışanlara müjde! Patronlar elini cebine atıyor: İşte Temmuz’da planlan ‘ara zam’
Son dönemde maaşların enflasyon karşısında erimesinin ardından Temmuz’da ara zam konuşulmaya başlandı. Hükümet kanadından ara zam için teşvik paketi beklenirken patronlar artan fiyatlara ve hayat pahalılığına karşı elini cebine atarak harekete geçti. Birçok şirket çalışanlarına ara zam yapmak için çalışma başlatırken maaşlara artış yapamayacak olan şirketler de var. İşte Temmuz zammı için konuşulan rakamlar…
Yükselen enflasyon karşısında Temmuz’da maaşlara ara zam beklentisi devam ederken Tekstilden deriye, perakendeden makine sanayisine birçok şirketten dikkat çeken açıklamalar geldi. Bazı patronlar çalışanlarını enflasyona karşı korumak için harekete geçerek ‘ara zam’ formülünü devreye sokarken bazı şirketler ise bütçeden dolayı çalışanlarına zam yapamayacak.
YÜZDE 40’A VARAN ZAM
Sabah gazetesinin haberine göre, birçok şirket çalışanlarının maaşlarına yüzde 15 ila 40 zam yapacak. Bütçelerine göre zam yapmaya hazırlanan şirketlerin bir bölümü zammı temmuzdan itibaren vermeyi planlarken bazıları ise zamların bir bölümünü mayıs ayında yaptı.
Bütçeleri uygun olmayan ancak çalışanlarına zam yapmak isteyen bazı şirketler ise devletten teşvik talep ediyor. Çalışanlarına zam yapmak şartıyla vergi indirimi isteyen şirketler “Burada da sıkı bir denetim olsun. Böyle bir adım şirketleri zam konusunda teşvik eder" diyor.
BAZI ŞİRKETLERDE ORAN YÜKSEK
Şirketlerin artan hayat pahalılığına karşı harekete geçtiğini belirten İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, sektörde yaklaşık 1 milyon kişinin çalıştığını vurgulayarak şu anda zam oranlarının belirlenmesi için çalışmaların yapıldığını söyledi.
Bütçesi uygun olan şirketlerin temmuz ayında çalışanlarının maaşlarına ortalama yüzde 15 ila 25 arasında zam yapmaya hazırlandığını belirten Gültepe, zam oranların bazı şirketlerde ise daha da yüksek olabileceğini söyledi.
YÜZDE 20'NİN ÜZERİNDE OLACAK
Sektörde mağazalarda satış elemanları olarak çalışanların primlerle birlikte ortalama 7 bin lira aldığını, maaşların pozisyonlara göre arttığını belirten Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, “Son dönemde artan fiyatlara karşı personelimizi korumak için çalışma başlattık” dedi.
“Biz kendi şirketimiz olan TYH Tekstil'de yüzde 20 ve üzeri zam planlıyoruz” diyen Ramazan Kaya, “Arkadaşlarımız çalışıyor. Benzer hareketlilik sektör genelinde de var. Sektörde de oranlar yüzde 20'nin üzerinde. Maaşlara temmuzda yansıyacak.” diye konuştu.
NİSANDA YAPILDI İKİNCİSİ TEMMUZDA
Her şirketin kendi bütçesine göre bir çalışma yaptığını belirten Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, bütçesi uygun olmadığı için zam yapamayan firmaların da olduğunu söyledi. Bazı firmaların ise nisanda bir ara zam yaptığını hatırlatan Özdebir, “Zam oranları yüzde 20-25 arasında değişiyor. Temmuzda maaşlara yansıtmayı planlıyorlar” dedi.
VERGİ DESTEĞİ TEŞVİK EDER
Bütçesi uygun olan şirketlerin ara zam yapmaya hazırlandığını ve zam oranlarının yüzde 15-20 arasında değiştiğini belirten BMD Başkanı Sinan Öncel, zam için bütçesi uygun olmayan şirketler için ise teşvik paketi olabileceğini söyledi. “Çalışanlarına zam yapan firmalara belli oranda vergi indirimi gelebilir” diyen Sinan Öncel, “ 'Zam yapmayan bundan faydalanamayacak' denildiğinde ve sıkı denetim yapıldığında ciddi bir teşvik olur” dedi.
SOSYAL HAKLARI DA İYİLEŞTİRDİLER
Kale Grubu da ara zam yapan şirketler arasında yer alıyor. Zammın bir kısmını mayısta maaşlara yansıtan şirket, kalan bölümünü de temmuzda maaşlara yansıtmayı planlıyor.
Yaptıkları zammı çalışanlarına mail yoluyla duyuran şirketler de var. TAYAŞ Gıda yapılan zamma ilişkin çalışanlarına gönderdiği mailde, "Çalışanlarımızın üzerinde ekonomik yükü hafifletmek amacıyla mayıs maaşından geçerli olmak üzere 5.004 TL olan brüt asgari ücreti 6.114 TL'ye çıkardık. Sosyal haklarda da belirli oranda iyileştirme yapıldı" dedi.
ÇALIŞANIMIZI MAĞDUR ETMEYECEĞİZ
Sektörlerinde asgari ücretli çalışan oranının çok düşük olduğunu belirten AYSAD Başkanı Sait Salıcı, sektör genelinde maaşların asgari ücretin en az yüzde 30 üzerinde olduğunu söyledi. Sektördeki firmaların çalışanları korumak adına temmuzdan itibaren yüzde 20-30 arasında zam yapmayı planladığını belirten Sait Salıcı, “Sektörde 500 bin kişi çalışıyor. Üretim ve ihracat odaklı çalışan sektörümüz çalışanını fiyat artışları karşısında mağdur etmemeyi hedefliyor” diye konuştu.