Tgrt Haber

Pazarlıklar başlıyor, 700 bin kamu işçisinin maaşını etkileyecek: Refah payı ve taban ücreti masada

17 Ocak 2023 15:13 - Güncelleme : 17 Ocak 2023 17:31
Pazarlıklar başlıyor, 700 bin kamu işçisinin maaşını etkileyecek: Refah payı ve taban ücreti masada

Kamuda çalışan 700 binden fazla işçinin 2023-2025 döneminde maaşlarına etki edecek zam oranlarının belirlenmesi için yapılan pazarlıklar başlıyor. TÜRK-İŞ Kamu Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan toplantıda, zam oranları, refah payı, taban ücreti, kamudaki taşeron işçiler ve geçici işçilerin durumu ile sosyal haklar masaya yatırıldı. TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri ve YOL-İŞ Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar kamu işçilerinin, ücret artışı başta olmak üzere çözüm bekleyen birçok talebinin bulunduğunu belirtti.

TÜRK-İŞ​ Kamu Koordinasyon Kurulu, kamuda 700 binden fazla işçinin ücretlerine 2023-2025 döneminde yapılacak zammın belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüne dair taleplerini belirlemek için toplandı. Konfederasyon Genel Merkezinde TÜRK-İŞ​ Genel Başkanı Ergün Atalay'ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya, kurul başkanlığını yürüten TÜRK-İŞ​ Genel Mali Sekreter Ramazan Ağar, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar ve üye sendikaların yöneticileri katıldı.

SOSYAL HAKLAR MASAYA YATIRILDI

Tüm sendikaların görüş ve önerilerinin dinlediği toplantıda, zam oranı, refah payı, taban ücret, kamudaki taşeron işçiler ve geçici işçilerin durumu ile sosyal haklar konuları masaya yatırıldı.

TALEPLERİ BAKANLIĞI SUNULACAK, DAHA SONRA PAZARLIK BAŞLAYACAK

Kamuda üyesi bulunan TÜRK-İŞ​'e bağlı 15 sendikanın yetki tespit süreçlerini tamamlamasının ardından, kamudaki yaklaşık 700 bin işçinin 2023-2025 dönemindeki ücret zammı ve sosyal hakları içeren talepler oluşturulacak. Taleplerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulmasıyla Çerçeve Protokol kapsamında pazarlık süreci başlayacak.

700 BİNDEN FAZLA KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Yapılan toplantı başta karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri olmak üzere bakanlıklar, üniversiteler, hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiriyor.  Genel Mali Sekreter Ağar, daha önce yaptığı açıklamada, önceki dönemlerde yaklaşık 200 bin civarında işçiyi ilgilendiren görüşmelerin, taşeron sisteminden kamuda kadroya geçenlerin de dahil olmasıyla 700 binden fazla kişiyi ilgilendirdiğini söyledi. Kamu işçilerinin, ücret artışı başta olmak üzere çözüm bekleyen birçok talebinin bulunduğunu belirten Ağar, şöyle konuştu: "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde, tüm bu taleplerimize karşılık arayacağız. 2021'de imzaladığımız protokol kapsamındaki sözleşmelerin bir bölümünün süresi bu ay, geri kalanları ise mart ayında bitiyor. Hayat pahalılığının arttığı ve yüksek enflasyonun alım gücünü düşürdüğü bugünlerde, anlaşmanın bir an evvel uzlaşıyla imzalanmasını istiyoruz. Bu kapsamda TÜRK-İŞ​ olarak çalışmalarımızı, bu hafta içerisinde sonuçlandıracağız. Ardından mali ve sosyal hakları içeren taleplerimizi en kısa sürede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunup pazarlık sürecini başlatacağız."

DİĞER SÖZLEŞMELERİ DE ETKİLEYECEK

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos itibarıyla başlayacak. Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor.

 

Kaynak: AA
Sonraki Haber Yükleniyor...