Tgrt Haber

Petrol dokuz ayın zirvesinde, motorine yeniden zam geliyor! EIA fiyat tahminlerini güncelledi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
10 Ağustos 2023 09:21 - Güncelleme : 10 Ağustos 2023 09:46
Petrol dokuz ayın zirvesinde, motorine yeniden zam geliyor! EIA fiyat tahminlerini güncelledi

Brent petrol OPEC ülkelerinin kesintileri ve arz endişeleriyle beraber 87 dolar kadar çıktı. Vergi artışları ve dolar kuruyla akaryakıta gelen zamlara yakında bir yenisi daha eklenecek. Küresel piyasalardaki gelişmelerle beraber motorine cuma gününden geçerli olmak üzere zam geliyor.

Petrol fiyatları Rusya​ ve Ukrayna​ arasındaki gerilimlerin tırmanma ihtimali ve arz endişeleri ile dokuz ayın en yüksek seviyesine çıktı. Yurt içindeki gelişmeler de eklenince sosyal medyada benzine 2 motorine 4 liralık zam geleceği iddia edildi. Bugün ise İstanbul’da 36.51 TL’ye satılan motorine yeniden zam geleceği öğrenildi.

RİYAD VE MOSKOVA FİYATLARI DESTEKLEDİ

Brent​ petrol Suudi Arabistan​ ve Rusya’nın aldığı kararlar sonrası 87 doların üzerine tutundu. Riyad yönetimi 1 milyon varillik üretim kesintisini sürdüreceğini teyit ederken Rusya geçen hafta petrol ihracatını önümüzdeki ay günde 300.000 varil azaltacağını söyledi. Bu arada EIA verileri, ABD ham petrol stoklarının geçen hafta 5,85 milyon varille 0,56 milyon varillik piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde arttığını gösterdi.

EIA PETROL FİYATI TAHMİNLERİNİ GÜNCELLEDİ

Öte yandan gelecek yıl için Enerji Bilgi İdaresi (EIA), Brent için varil başına ortalama tahminini 2 dolar yukarı revize ederek, 86,48 dolar olacağını öngörüsünde bulundu. EIA, ağustos ayı için Brent ham petrolünün varil başına ortalama 85 dolar olduğunu öngörüyor.

Petrol dokuz ayın zirvesinde, motorine yeniden zam geliyor! EIA fiyat tahminlerini güncelledi

PETROL STOKLARI DÜŞÜYOR

Raporda, "Ham petrol fiyatları​, öncelikle Suudi Arabistan'ın ham petrol üretimine yönelik uzatılmış gönüllü kesintileri ve artan küresel talep nedeniyle haziran ayından bu yana arttı. Bu faktörlerin küresel petrol stoklarını düşürmeye devam etmesini ve önümüzdeki aylarda petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmasını bekliyoruz " denildi.

EIA, ABD'de ham petrol üretiminin bu yıl ortalama günde 12,8 milyon varil ve gelecek yıl günde 13,1 milyon varil olacağını, daha yüksek iyi seviyede üretkenlik ve daha yüksek ham petrol fiyatlarına ilişkin beklentilerin desteğiyle yıllık rekorları kıracağını öngörüyor. 2022'de ABD ham petrol üretimi günde ortalama 11,91 milyon varil seviyesinde bulunuyordu.

MOTORİNE NE KADAR ZAM GELDİ?

Alınan bilgilere göre  motorin grubuna 11 Ağustos 2023 Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere 1,80 TL'lik fiyat artışı bekleniyor. 

GÜNCEL AKARYAKIRT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 36,06 TL
Motorin fiyatı: 36,45 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 36,10 TL
Motorin fiyatı: 36,50 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 36,60 TL
Motorin fiyatı: 37,02 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 36,66 TL
Motorin fiyatı: 37,14 TL

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Halil demir 12 Ağustos 2023 11:48

Zam zam nereye kadar

Ziyaretçi10 Ağustos 2023 11:37

Kızıl elma insanın içindedir.

Sonraki Haber Yükleniyor...