Tgrt Haber

Petrol fırtınanın ortasında! ABD'de çıkan kasırga fiyatları yerinden oynattı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
27 Aralık 2022 16:27 - Güncelleme : 27 Aralık 2022 18:39
Petrol fırtınanın ortasında! ABD'de çıkan kasırga fiyatları yerinden oynattı

ABD’de kar fırtınası ve Çin’in pandemi ile savaşı petrol fiyatlarını destekledi. Brent petrol salı gününe yükselişle başlamasının ardından 85 dolar bandını zorladı. Ölümlülerin yaşandığı ABD kar fırtınasında rafinerilerin kapanması, petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskının sürmesine neden oldu. Çin ise pandemi önlemlerinin azaltılmasına yönelik olarak attığı adımlarla petrolün değerindeki artışları etkiledi. Petrolde yaşanan gelişmelerle beraber tüm dünyada akaryakıt fiyatlarına zam geleceğine dair endişeler ortaya çıktı.

ABD ve Çin’de yaşanan gelişmeler hafta başından bu yana petrol fiyatlarının 85 doları görmesine neden oldu. Bunların yanı sıra kendisine yapılan yaptırımlara petrol üretimini günde 700 bin varil kadar azaltacağı konusunda uyarı yaparak cevap veren Rusya’nın hamleleri de petrolün geçen haftadan bu yana yüzde 7 değer kazanmasına neden oldu. 

PETROL FIRTINANIN ORTASINDA

Amerika’da yaşanan kar fırtınası ABD Körfezi'ndeki yaklaşık 1,5 milyon varillik rafineri kapasitesini devre dışı bırakması neden oldu. ABD rafinaj kapasitesinin çoğunun bulunduğu ABD Körfez Kıyısı boyunca uzanan tüm eyaletler için donma uyarıları verildi. Gelişmenin ardından brent petrol​ 85 dolara kadar ilerledi. 

ÇİN PANDEMİSİ İLERLEDİKÇE FİYATLANMALAR ZORLAŞIYOR

Dünyanın en büyük petrol alıcılarından biri olan Çin’deki pandemi kapanmaları petrol fiyatlanmalarının zorlaşmasına neden oluyor. Diğer yandan Çin yakın zamanda pandemi önlemlerinde yumuşamaya gidebileceğinin sinyallerini verdi.  Ülkede vakaların hızla artmasına rağmen Çin’in 8 Ocak’tan itibaren gelen yolcuların varışta karantinaya alınmasını zorunlu kılmayı bırakacağı ifade edildi. 

DOLARDA GERİ ÇEKİLME DEVAM EDİYOR

Çin’de pandemi koşullarında iyileşme ve ABD enflasyon verilerinde beklentilerin iyimser bir noktaya kayması Fed faizlerinde yavaşlama yaşanacağı sinyali olarak algılandı. Bununla beraber 2022 yılı boyunca gücüne güç katan doların değerinde geri çekilme yaşanıyor. Tüm bu gelişmeler ise riskli varlıklara ve Çin ekonomisine olan güveni artırdı. Dolar endeksi 103 seviyelerinde geziniyor. 

BRENT PETROL SON DURUM NEDİR

Yeni yıl  tatili nedeniyle dün uluslararası piyasalarda işleme kapalı olan Brent petrolün varili, 85,17 dolardan işlem görüyor.Cuma günü 84,70 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 84,50 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.34 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,79 artarak 85,17 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 80,22 dolardan alıcı buldu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...