Tgrt Haber

Çin'de karantina sona eriyor, uzmanlardan petrol fiyatı için 'kıyamet' uyarısı

13 Nisan 2022 11:49 - Güncelleme : 13 Nisan 2022 12:19
Çin'de sona erecek karantina haberleri sonrası petrol fiyatları yükselişe geçti.

"Benzin ve motorine zam mı gelecek?’’ sorusunun cevabını arayan vatandaşlar ve ekonomi çevrelerine kötü haber... Akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkileyen brent petrol fiyatı Şanghay'da karantinanın sona ereceği iddiaları ile yeniden yükselişe geçti. Rusya - Ukrayna Savaşı devam ederken dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Çin’de artan Covid-19 vakaları nedeniyle alınan önlemlerin azalacağı iddiası petrolde talep artışı beklentisine neden oldu. Uzmanlar karantinaların gevşeyebileceği haberlerinin brent petrol fiyatını ateşleyeceğine dikkat çekti.

Çin'de sona erecek karantina haberleri sonrası petrol fiyatları yükselişe geçti.

Petrol fiyatlarındaki belirsizlik devam ederken petrol fiyatları Rusya'dan gelen petrol arzının azalmasına ilişkin endişeler ve Çin'deki karantinaların gevşeyebileceğine dair işaretler üzerine yeniden 100 doların üzerine çıktı. ABD ham petrolü, son işlemlerde %7 artışla varil başına 100,84 dolara yükseldi. Dünya ölçütü olan Brent ham petrolü, yüzde 6,2 artışla varil başına 104,62 dolara yükseldi. Bu durum akıllara ‘’Akaryakıt zammı gelecek mi? Benzin ve motorin fiyatları artacak mı?’’ endişesini getirdi.

ÇİN KARANTİNASI SONA ERERKEN PETROL FİYATI ARTACAK MI?

Çin’in 26 milyonluk Şanghay kentinde ‘sıfır vaka politikası’ nedeniyle kapanma kararı alınması petrol fiyatlarında düşüşe neden oldu. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Çin’deki kısıtlamalar ve Biden’in petrol salınımı kararı fiyatları Rusya – Ukrayna savaşının başladığı günde bu yana en düşük seviyeye getirdi. Şanghay'daki Covid vakaları yükselmeye devam ederken şehrin çoğu karantinada kalsa da yetkililer Pazartesi günü bazı mahallelerde karantina önlemlerini kaldırılacağını duyurdu.

Çin'de karantina sona eriyor, uzmanlardan petrol fiyatı için 'kıyamet' uyarısı

Uzmanlar gevşeme kararının gıda kıtlığı, ihtiyaç eksikliği ve şehir sakinlerinde artan öfke nedeniyle alındığını belirtti. Buna göre Şanghay'daki yetkililer Pazartesi günü üç aşamalı hastalık kontrol sisteminin uygulamaya koyulacağını duyururken hiçbir vakanın bildirilmediği bölgelerde yaşayanların sağlık protokollerini takip ederek dışarı çıkabileceğini duyurdu. Yetkililer Çin’de aşamalı olarak sona erecek karantinanın petrol fiyatlarını artırabileceğini ifade etti.

UZMANLARDAN PETROL FİYATI UYARISI: KIYAMET OLUR

OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı), Ukrayna'daki savaş ve Moskova'ya uygulanan cezalar nedeniyle Rusya'nın 2022 petrol üretimi tahminini 530.000 varil düşürdü. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, Avrupa Birliği yetkililerini Rusya'ya karşı mevcut ve gelecek yaptırımların günde 7 milyon varil Rus petrolünün kaybına neden olabileceği konusunda uyarırken ‘’Mevcut talep görünümü göz önüne alındığında, bu büyüklükteki hacimlerdeki bir kaybı telafi etmek neredeyse imkansız’’ ifadelerini kullandı.

Petrol Fiyatı Bilgi Servisi'nin küresel enerji analizi başkanı Tom Kloza, OPEC'ten gelen 7 milyon varil rakamının fiyatlar üzerindeki etki açısından "kıyamet" ifadesini kullandı. Vatandaşlar petrol fiyatlarında yaşanacak artış iddiaları üzerine ‘’Benzin ve motorine zam gelir mi?’’ ifadelerine yer verdi. Konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

13 NİSAN GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Çin’de henüz devam eden karantina ve Biden’in petrol salınımı kararı petrol fiyatlarını düşüşe geçirdi. Bununla birlikte ABD Başkanı Biden benzin fiyatlarını kontrol altına almak amacıyla yaz aylarında yüzde 15 etanol karışımlı benzinin satışına izin vereceği duyurmasıyla petrol fiyatlarında geri çekilme yaşandı. 

13 NİSAN MOTORİN FİYATLARI

  • İstanbul Avrupa Yakası: 20,18 TL
  • İstanbul Anadolu Yakası: 20,21 TL
  • Ankara: 20,29 TL
  • İzmir: 20,29 TL

13 NİSAN BENZİN FİYATLARI

  • İstanbul Avrupa: 19,00 TL
  • İstanbul Anadolu: 19,01 TL
  • Ankara: 19,10 TL
  • İzmir: 19,12 TL

13 NİSAN OTOGAZ (LPG) FİYATLARI

  • İstanbul: 11,77 TL
  • Ankara: 11,83 TL
  • İzmir: 11,63 TL

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...