Petrol fiyatları neden yükseliyor, ne kadar oldu? Ukrayna gerilimi ile 7 yılın en yüksek seviyesinde
Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz sonrasında petrol fiyatları yükselişe geçti. Petrol fiyatlarının birden bu kadar yükselmesi endişeye neden olurken son durumun ne olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgeleri tanıması ve yardım göndereceğini söylemesinin ardından gerilim iyice artarken altın ve petrol fiyatları tarihi zirveyi yaşıyor. Yaşanan kriz sonrasında son durum gelişmeleri yakından takip edilirken petrol fiyatları güncel listesi en çok merak edilenler arasında. Peki petrol fiyatları ne kadar oldu, neden yükseliyor? İşte petrol fiyatlarında yaşanan sıcak gelişmeler…
'Petrol fiyatları neden yükseliyor?' sorusu petrol fiyatlarında yaşanan tarihi artışın ardından gündem oldu. Petrol fiyatları son 7 yılın en yüksek seviyelerine ulaşırken ne zaman normal seyrine geri döneceği ise merak ediliyor. Petrol fiyatlarındaki bu yükselişin nedeni ise Rusya-Ukrayna arasındaki kriz. Devletlerin arasında yaşanan kriz savaş çıkacak mı sorularını akıllara getirirken bu gerilimin petrol fiyatlarındaki etkisi ise endişeye neden oldu. Peki Petrol fiyatları neden yükseliyor, ne kadar oldu? Petrol fiyatlarındaki yükseliş devam edecek mi? Petrol fiyatları ne zaman düşecek? İşte petrol fiyatlarındaki gelişmeler…
PETROL FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?
Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim tırmanırken savaş çanları da çalmaya başladı. İki devlet arasında yaşanan kriz ekonomide de ciddi etkiler meydana getirdi. Rusya-Ukrayna geriliminin tırmanması arz daralmalarına neden olurken fiyatlarda da yükselişe neden oldu. Yaşanan gerilim ekonomide endişelere neden olurken altın ve petrol fiyatları ise tarihi zirvesini yaşadı.
RUSYA VE UKRAYNA CEPHESİNDE NELER YAŞANDI, PETROL FİYATLARINDAKİ ETKİSİ NEDİR?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzaladı.
ABD, Rusya'nın kararını şiddetle kınarken, sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile ABD'li kişi ve kurumların tüm ticari ve finansal ilişkilerini yasakladı.
Dün gece acil toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Ukrayna ve Rusya arasında gelinen noktanın son derece tehlikeli olduğunu, büyük çatışma riski taşıyan gelişmelerin ne pahasına olursa olsun önlenmesi gerektiğini bildirdi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy alınan kararlarla bağlantılı sonuçların tüm sorumluluğunun Rusya'ya ait olduğunu bildirdi.
Gelişmelerin ardından artan jeopolitik risklerle petrol fiyatları hızla yükselirken, gerilimin artması durumunda Rusya'nın petrol ve doğal gaz ihracatının kesintiye uğramasıyla arzın daha da sıkılaşacağına yönelik endişeler devam ediyor.
Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgeleri tanıyarak barış gücü yollayacağını açıklaması sonrası petrol diğer emtialarla birlikte geçtiğimiz hafta ara verdiği rallisine tekrar başladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ‘in iki ayrılıkçı bölgeyi tanıyacaklarını ve bölgeye “barış gücü” yollayacaklarını açıklaması sonrası başlayan emtia rallisinde petrol ve altın başı çekti.
Pazartesi günü ABD’de tatil olması nedeniyle işlem görmeyen Batı Teksas Petrolü Cuma gününe göre yüzde 3 yükseliş gösterirken altın 9 ayın zirvesini gördü. Tanıma kararı sonrası hangi sayıda Rus askerinin bölgeye ne zaman gireceğine dair detaylar bilinmiyor fakat Moskova daha önce Ukrayna ordusuna mensup önemli sayıda askerin Donetsk ve Luhansk bölgesindeki ayrılıkçılarla çatışma hattına yolladığını iddia etmişti.
Gittikçe şiddetlenen anlaşmazlığın, ABD ve Avrupa’dan gelecek yanıtlarla birlikte ham madde piyasalarını dengesizleştirme potansiyeli var.
Rusya petrol, doğalgaz ve alüminyum üretiminde önde gelen oyunculardan. Bunun yanında Ukrayna ile birlikte iki ülke de buğday yetiştiricisi. Rus alüminyum şirketi United Co. Rusal International PJSC olası yaptırım endişeleriyle Hong Kong piyasasında yüzde 20 düşüş gösterdi.
Ukrayna üzerinden yaşanan gerilim, istikrarlı bir şekilde artan petrol talebinin üretici ülkeler tarafından karşılanamadığı ve hızla yükselen petrol nedeniyle stokların tükendiği bir dönemde yaşanıyor. Bununla birlikte piyasaya sürülecek varil miktarını artırması beklenen İran ile yapılan nükleer anlaşma görüşmeleri hala sonuçlanmış değil.
PETROL FİYATLARI NE KADAR?
Gerilimin tırmanması ve savaş çanlarının çalınmasıyla birlikte Brent ham petrolünün fiyatı son yedi yılın en yüksek seviyesi olan 98 dolara ulaştı. Ukrayna ile ilgili jeopolitik risklerin tırmanmasıyla spot altın fiyatları da 9 ayın zirvesini gördü ve 1.914 dolar seviyelerine kadar çıktı. Gece yarısı görülen 1.914 dolar sonrası bu sabah saatlerinde spot altının ons fiyatı 1.907 dolar civarında işlem görüyor.
Dün brent türü ham petrol yüzde 2 oranında artışla 7 yılın en yüksek seviyesi olan 97.21 dolara çıktı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 94,75 dolardan işlem görüyor. Fiyatlardaki yükselişte, Rusya-Ukrayna geriliminin tırmanması ve bunun arz daralması endişelerine yansıması etkili oldu.
Dün 97,40 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 92,99 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.26 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,89 artışla 94,75 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 93,38 dolardan alıcı buldu.
Brent petrolde teknik olarak 94,92 ile 95,60 dolar aralığının direnç, 94,24 ile 93,56 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.
"Petrol piyasası önümüzdeki birkaç ay boyunca bıçak sırtında kalmaya devam edecek" diyen FGE Asia Oil Direktörü Sri Paravaikkarasu, "100 dolar üstünü çok hızlı bir şekilde görebiliriz hatta Rus petrolüne yaptırım gelmesi halinde bu rakamın üzerine 10 dolarlık bir artış potansiyeli var" değerlendirmesinde bulundu.
Nisan vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında Cuma gününe oranla yüzde 2,8 artarak 92,71 dolara yükseldi.
Nisan vadeli Brent petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1,3 artarak 96,67 dolara yükseldi.