Tgrt Haber

Petrol fiyatları son 8 yılın zirvesinde: Akaryakıta zam kapıda

04 Şubat 2022 17:22 - Güncelleme : 04 Şubat 2022 17:39
Petrol fiyatları son 8 yılın zirvesinde: Akaryakıta zam kapıda

Rusya ve Ukrayna arasından Donbas krizi petrol fiyatlarına da yansıdı. İki aydır yükselişini sürdüren Brent petrolün varil fiyatı 93 dolar ile son 8 yılın zirvesini gördü. Küresel çapta yaşanan yükseliş, Türkiye’yi de etkiledi. Son gelen zamlarla birlikte benzinin litresi 14,45 TL’ye dayandı.

Son haftalarda Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim petrol fiyatlarını da etkileti. 2014 yılında bu yana ilk defa Brent petrolün varil fiyatı zirve yaptı. Ham petrolün varil fiyatı, geçtiğimiz gün yüzde 2’den fazla artarak 93 dolara yükseldi

Uzmanlar tarafından yapılan analizler, bu yükselişlere sebep olarak kısıtlı arza karşı petrol ürünlerine olan talebin artması gösteriliyor. Dünyadaki siyasi gerilim bitmediği sürece bu fiyatların daha da yükseleceği öngörülüyor.

Donbas krizi nedeniyle son 2 haftadır yapılan siyasi görüşmeler de petrol fiyatlarını tetikliyor. Ülke liderleri tarafından yapılan her açıklama sonrası grafiklerde kıpırdanmalar oluyor. Küresel çaptaki bu krizden Türkiye’nin de olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Akaryakıt fiyatlarına son dönemde peş peşe zam gelirken, kriz devam ettiği sürece fiyatların daha da artacağı öngörülüyor.

YÜKSELİŞİN ANA SEBEBİ NE?

OPEC+ ülkelerinin, bu ay için yeni bir üretim artışı kararı almasına küresel endüstri çevreleri ve yatırımcılar şüpheyle yaklaşıyor. Aynı zamanda Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebileceğine dair endişeler ve bunun enerji piyasalarına etkileri de, yakından takip ediliyor. ABD Teksas’ta yaşanan soğuk hava dalgası da üretim tesislerinden bazılarını etkiledi. Bütün bu sebeplerle petrol fiyatları yükselişini sürdürdü. Brent petrol için Goldman Sachs’ın da aralarında bulunduğu bazı büyük bankaların, 100 doların görülebileceğine dair tahminleri bulunuyor.

POMPA FİYATLARI DEĞİŞİR Mİ?

Enerji piyasasının uzmanları, yaşanan bu yükselişin devam etmesi halinde akaryakıt fiyatlarına yeni zamların da gündeme gelebileceğini belirtiyor. Dün gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere LPG’nin litre fiyatına 40 kuruş zam yapılmıştı.

Ankara'da LPG’nin litre fiyatı 9,76 TL olmuştu. 2 Şubat'ta da benzine 39, motorine de 32 kuruş zam gelmişti. Fiyat artışının ardından benzinin litre satış fiyatı İstanbul’da ortalama 14,06 liradan 14,45 liraya, motorin fiyatları da yine İstanbul’da 14,27 liradan 14,59 liraya yükselmişti.

RUSYA VE UKRAYNA GERİLİMİ ETKİLİ OLDU

Uluslararası standart kabul edilen ham petrol türü Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2’ye yakın artarak 93 dolar seviyesine ulaştı. Özellikle Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilimin petrol fiyatındaki ralliyi desteklediği belirtiliyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...