Petrol fiyatları yükselişe geçti! Orta Doğu’da diplomatik çabalar işe yaramıyor, gerilim tırmanıyor
İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu 500 kişi hayatını kaybetmesi dünya genelinde büyük tepki toplarken, Orta Doğu'da gerilimin azalması yönündeki umutları azalttı. İsrail-Filistin çatışmasının diğer ülkelere de yayılabileceği endişesi petrol arzını etkileyebileceği yorumları yapılırken başta petrol olmak üzere altın ve dolar üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,6 artışla 90,4 dolardan satılıyor.
Petrol piyasalarında gerginlik devam ediyor. İsrail'in Gazze'deki hastaneyi bombalaması dünyada tepkilere neden olurken İsrail’in gerilimi daha da tırmandırması, diğer ülkelere yayılma endişesini de beraberinde getiriyor. Petrol üreticisi Orta Doğu ülkelerinin alacağı kararlar beklenirken, küresel petrol piyasasında yükselişin pek çok ekonomi üzerinde başta enflasyonist olmak üzere resesyona varana kadar kalıcı etkiler bırakılacağı tahminleri üzerinde duruluyor.
Yeni günde yükseliş eğiliminde hareket eden Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,6 artışla 90,4 dolardan işlem görüyor.
ABD’NİN DİPLOMATİK ÇABASI SUYA DÜŞEBİLİR
Petrol, ABD'nin Gazze'deki krizi kontrol altına almak için diplomatik çabalarını değerlendirmesiyle dalgalı bir seansın ardından 86 dolar civarına yerleşmişti. Ancak ABD Başkanı Biden’in İsrail gezisinin bir parçası olarak Ürdün ziyaretini ertelemesi, "Patlama nedeniyle üzgün ve öfkeliyim" açıklamasıyla çabanın işe yaramayacağı endişesini de tırmandırıyor. ABD basınındaki haberlerde hastanedeki saldırının İsrail'in yıllardır üzerinde çalıştığı Arap ülkeleri arasında iyi niyet oluşturma çabasını da altüst ettiğini ve olayın, Biden'ın İsrail ziyaretine gölge düşürdüğü vurgulandı. Biden, Çarşamba günü İsrail'e gidecek ancak İsrail'in Gazze'ye kara saldırısı planı kaygı veriyor.
PETROL ZENGİNİ ORTA DOĞU ÜLKELERİ TAKİP EDİLİYOR
İsrail-Hamas çatışmasının yayılmasının, petrol zengini Orta Doğu bölgesindeki ham petrol arzını sekteye uğratabileceği yönündeki endişeleri yeniden alevlendirdi ki bu düşünce geçtiğimiz hafta boyunca petrol fiyatlarını yükseltmişti.
RUSYA OPEC+'NIN 2024’TE ÜRETİM DÜŞÜNEBİLECEĞİ BEKLENTİSİNİ YİNELEDİ
Piyasalar Orta Doğu kriziyle gerilirken petrol fiyatları, Rusya Merkez Bankası'nın OPEC+'nın 2024 başında üretim artışı düşünebileceği yönündeki beklentilerini yinelemesinin ardından kayıplarını telafi etmeden önce yüzde 1'den fazla düştü. Bloomberg ‘in haberine göre, kısa süre sonra Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, OPEC+'nın Kasım ayındaki toplantısında hangi piyasa kararlarını alabileceğini konuşmak için henüz çok erken olduğunu söyledi.
CIBC Private Wealth'in kıdemli enerji yatırımcısı Rebecca Babin, "Yatırımcılar yüksek alarmda kalmaya devam ederken, petrol bekleme eğiliminde. Birçok yatırımcı ham petrol arzının etkilenmesi durumunda aktif olarak yukarı yönlü alım opsiyonları satın alıyor” dedi.
ÇİN FİYATLAMASI GÖRÜLÜYOR
Dünyanın en önemli petrol ithalatçısı Çin'in, beklenenden güçlü gelen üçüncü çeyrek gayri safi yurt içi hasıla verileri de petrol fiyatlarına bir miktar destek sağladı.
ABD’DEN PETROL İHRACATI HAMLESİ
Ham petrol yatırımcıları ayrıca Venezuela hükümetinin Salı günü ABD destekli muhalefetle bir anlaşma imzalamasının beklendiği Barbados'taki gelişmeleri de takip ediyor. Gelecek yıl daha özgür bir başkanlık seçimi karşılığında anlaşma, ABD'nin ülkeye yönelik yaptırımları hafifletmesinin önünü açabilir ve potansiyel olarak petrol ihracatını artırabilir.