Tgrt Haber

Petrol kritik seviyeye geriledi: Benzine motorine çifte indirim pompaya yansıdı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
21 Nisan 2023 01:00 - Güncelleme : 21 Nisan 2023 03:50
Petrol kritik seviyeye geriledi: Benzine motorine çifte indirim pompaya yansıdı

Brent petrol fiyatları OPEC ülkelerinin kesinti kararı sonrası yaptığı rallinin ardından Çin ekonomik verileriyle gerilemeye başladı. Yıl başından bu yana jeopolitik riskler ve dolar endeksindeki hareketliliklerle dalgalı bir grafik çizen petrol 4 haftalık kazanç serisi sonrası 81 dolara kadar geriledi. Piyasalardaki fiyat hareketleri yurt içinde pompaya yansıdı. Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre benzine ve motorine indirim geldi.

Piyasalarda resesyon​ risklerinin kendini göstermeye devam etmesi ve Fed​ faizlerinde yüzde 80 25 baz puanlık artış yapılacağına yönelik beklentileri petrol fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Çin’den gelen olumlu ekonomik büyüme verileri de petrol piyasalarındaki fiyatlanmaları etkilemeye devam ediyor. Dünya piyasalarındaki ekonomik görünüm pompa fiyatlarının yönünü belirliyor. 

YÜZDE 3 DEĞER KAYBI

Brent petrol​ haftalardır devam eden kazanç serisinin sonuna gelerek 16 Nisan haftasına kayıpla başladı. Enflasyonun beklenen seviyelere inmemesi Fed’in yeniden bir faiz artışına gideceği ihtimalini kuvvetlendirdi. Brent petroldeki yüzde 2’lik değer kaybından dolar endeksindeki toparlama işaretleri etkili oldu. 

PETROL ALIMLARI AZALDI

Anadolu Ajansı’ndan yer alan habere göre, ABD Merkez Bankasının "Bej Kitap Raporu", son haftalarda ülkedeki genel ekonomik faaliyetin "çok az" değiştiğini, büyüme beklentilerinin ise büyük oranda aynı kaldığını ortaya koydu. ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanması da dolara endeksli petrolü diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha pahalı hale getirerek, alımların azalmasına ve fiyatların düşmesine neden oldu.

ÇİN VERİLERİ FİYATLARI BAKSILADI

Çin'de gayrisafi yurt içi hasıla beklentilerin üzerinde olmasına rağmen sanayi üretimi ve sabit varlık yatırımlarının tahminlerin gerisinde kalması talep görünümüne yönelik endişeleri destekleyerek fiyatları baskıladı. Öte yandan, ABD'nin ticari ham petrol stoklarında yaşanan düşüş ülkede talebin yüksek seyrettiği algısı yaratarak fiyatlardaki aşağı yönlü hareketi kısıtlıyor.

BENZİN VE MOTORİNE NE KADAR İNDİRİM GELDİ?

Son olarak benzine 5 Nisan’da 1,12 TL, motorine ise 11 Nisan’da 67 kuruş zam geldi. 21 Nisan tarihinden itibaren geçerli olmak üzere benzin grubunda 1 lira 21 kuruş, motorine 91 kuruş indiirm yapıldı.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 21,20 TL
Motorin fiyatı: 20,15 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 21,24 TL
Motorin fiyatı: 20,22 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 21,61 TL
Motorin fiyatı: 20,56 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 21,59 TL
Motorin fiyatı: 20,64TL

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...