Tgrt Haber

Petrol son 3 ayın en düşük seviyesinde: Goldman Sachs tahminleri revize etti

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Bloomberg HT
13 Haziran 2023 12:21 - Güncelleme : 13 Haziran 2023 12:50
Petrol son 3 ayın en düşük seviyesinde: Goldman Sachs tahminleri revize etti

Petrol, Çin ekonomisinin beklentileri karşılamaması ve ABD’deki yavaşlamaya paralel olarak son 3 ayın en düşük seviyelerine geriledi. Goldman Sachs petrol tahminlerini aşağı yönlü revize ederken üretim kesintileri petrolü destekliyor.

Piyasalar ABD​ Merkez Bankası’nın faizleri sabit bırakacağı beklentileriyle fiyatlanırken Çin​ ve ABD'deki talep görünümüne ilişkin süregelen endişeler nedeniyle neredeyse üç ayın en düşük seviyesinin yakınında seyretti. Fed beklentileriyle petrol​, dünkü düşüşün ardından destek alarak kısa süreli yükseliş yaşadı.

2021’İN EN DÜŞÜK KAPANIŞI

Dün en yüksek 74 doları gören petrol, güne 72 dolar seviyelerinden başladı.  Brent petrol, Aralık 2021'den bu yana en düşük kapanışının yakınında seyretti. Zayıf Çin ticaret verileri ve Kuzeydoğu Asya'dan uluslararası uçuşların pandemi öncesi seviyelerin hâlâ çok altında olması, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısındaki zayıf toparlanmaya işaret ediyor.

RUSYA AŞAĞI YÖNLÜ HAREKETİ DESTEKLEDİ

Bloomberg’te yer alan habere göre; Çin Merkez Bankası salı günü beklenmedik bir kısa vadeli faiz​ indirimi ile büyümeyi teşvik etmeye çalışmıştı. Bilgi sahibi kaynaklara göre Pekin ayrıca geniş bir teşvik paketini devreye almayı değerlendiriyor. Bununla birlikte ABD ekonomisindeki yavaşlama ve Rus enerji ihracatının gösterdiği direnç aşağı yönlü baskıyı artırarak Suudi Arabistan’ın yakın zamanda günde 1 milyon varillik üretim kesintisi kararının etkisini sıfırladı.

Petrol son 3 ayın en düşük seviyesinde: Goldman Sachs tahminleri revize etti

FİYAT TAHMİNLERİ DEĞİŞTİ

Goldman Sachs pazar günü arzdaki artışa ve talepteki azalışa işaret ederek petrol fiyatı tahminlerini son altı ayda üçüncü kez aşağı yönlü revize etti. Kurum, brent Ham petrolün fiyatına ilişkin 2023 görünümünü düşürerek , 2023'ün sonunda varil başına sadece 86 dolar olarak belirledi. Kotak Securities Emtia Araştırma Başkanı Ravindra Rao, "Batı'da yavaşlamaya ve Çin'de düzensiz toparlanma yaşanacağına dair beklentiler, talep görünümü üzerinde baskı oluşturdu. Bu, Suudi Arabistan'ın üretim kesintisinin etkilerini sildi” değerlendirmesinde bulundu.

Yine de ABD’nin ham petrol fiyatlarının ülkenin stratejik rezervlerini yeniden doldurma taahhüdünü takip eden bir yılın en yüksek seviyesinde olmasıyla taze fiziksel talep işaretleri var. Öte yandan soğumaya başlayan ABD enflasyonu Fed’in bu hafta faiz artışlarını duraklatma çabalarını destekleyerek tüketimi canlandırabileceği değerlendiriliyor.

Kaynak: Bloomberg HT

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...