Tgrt Haber

Petrol son 3 ayın en düşük seviyesinde indi, akaryakıta indirim gözüktü

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
08 Kasım 2023 09:37 - Güncelleme : 08 Kasım 2023 09:59
Petrol son 3 ayın en düşük seviyesinde indi, akaryakıta indirim gözüktü

Jeopolitik risklerle 95 dolara kadar yükselen petrolde rüzgâr tersine döndü. Yılsonunda 100 dolara kadar çıkağı iddia edilen fiyatlar, 81 dolara düşerek son üç ayın en kötü performansını sergiledi. Amerika’da stokların artması ve Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlaması fiyatlanma üzerinde etkili oldu. Petrol fiyatlarının düşmesiyle gözler yurt içinde pompaya çevrildi.

Son resmi veriler, Çin​ ithalatının Ekim ayında beklenenden daha hızlı daraldığını gösterdi. ABD​ ham petrol​ stokları ise geçtiğimiz hafta 12 milyon varil arttı. Gelişmeler sonrasında brent ham petrol​ vadeli işlemleri çarşamba günü varil başına 81 dolara kadar geriledi. Fiyatlanmadaki gerilemede doların güç kazanması da etkili oldu.

ABD STOKLARI VE ÇİN TALEBİ FİYATLARI ETKİLEDİ

ABD ham stoklarının geçen hafta neredeyse 12 milyon varil artarak 2023'ün ilk haftasından bu yana en iyi performansı gösterdi. Uluslararası Enerji Ajansı, ABD'deki toplam petrol tüketiminin bu yıl günde 300 bin varil azalmasını bekliyor. 

Petrol fiyatlanmalarına OPEC’ten sonra en çok etki eden Çin’de ekim ayında ihracat verileri beklenenden zayıf geldi. Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısının talep görünümünü gelen verilerle gölgelendi. Bu arada, Suudi Arabistan ve Rusya yakın petrol arz kesintileri yapma taahhütlerini yeniden doğruladılar.

Petrol son 3 ayın en düşük seviyesinde indi, akaryakıta indirim gözüktü

PETROL 3 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

ABD ham petrolü yüzde 2,35 düşüşle varil başına 78,97 dolara geriledi.  Brent yüzde 2,25 değer kaybı yaşayarak varil başına 83,26 dolara gerileyerek 25 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.  ABD ham petrolü ve brent pazartesi günü %0,1 artışla üç seanstan sonraki ikinci kazancını elde etti.

DOLAR ENDEKSİ YÜKSELDİ

Dolar endeksi salı günü yüzde 0,45’e yakın yükseldi. Doların yükselmesi altın gibi değerli madenlerle beraber petrolünde baskılanmasına neden oldu. Doların endeksinin değer kazanmasında Fed tarafından gelen şahin sesler de etkili oldu. 

AKARYAKITA İNDİRİM GELİR Mİ?

Türkiye’de akaryakıt fiyatları petrol ve dolar kuruna göre belirleniyor. Dolar kuru yeni güne 28,51 seviyesinden başladı. Petrolde yaşanan gerileme ise indirim beklentilerini kuvvetlendirdi. Son olarak geçtiğimiz hafta motorine 1,57 TL’lik benzine 0,67 kuruş indirim geldi.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul

Benzin: 34,10 TL
Motorin: 37,62 TL
LPG (Otogaz): 17,14 -17,60 TL

Ankara

Motorin fiyatı: 41,18 TL
Benzin fiyatı: 30,75 TL
LPG fiyatı: 16,29 TL

İzmir

Motorin fiyatı: 41,37 TL
Benzin fiyatı: 31,85 TL
LPG fiyatı: 16,00 TL

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...