Tgrt Haber

Petrol son 4 ayın dibini gördü, akaryakıta yeni indirimler yolda

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com.tr
04 Haziran 2024 10:58 - Güncelleme : 04 Haziran 2024 11:02
Petrol son 4 ayın dibini gördü, akaryakıta yeni indirimler yolda

Küresel petrol fiyatlarının seyrini elinde tutan OPEC+ arz kesintilerini 2025 yılına kadar uzatacağını açıkladı. Jeopolitik risklerle yükseleceği söylenen petrol, son dört ayın en düşük seviyesine kadar geriledi. ABD Başkanlık seçimlerine etki edeceği ifade edilen akaryakıt fiyatlarının Türkiye’deki seyri de merak ediliyor.

ABD​ çekirdek enflasyon​ verisi beklentilere paralel gelirken FED’in ilk faiz indirimlerine aralık ayında başlaması bekleniyor. OPEC grubu ülkelerinin 37. OPEC ve OPEC Dışı Bakanlar Toplantısı sonrası üretim kesintilerini bir yıl daha uzatma kararı aldı. Tüm bu gelişmeler akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam edecek.

4 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Brent ham petrol​ fiyatları 78 doların altını gördü. Küresel arzın bu yılın sonuna kadar artabileceği endişeleri altında petrol son 4 ayın en düşük seviyelerine kadar geriledi.

Geçtiğimiz pazar günü yapılan çevrimiçi toplantıda OPEC+​, arz kesintilerinin çoğunu 2025'e kadar uzatmayı kabul etti.  Bununla beraber sekiz üye ülkenin gönüllü kesintilerinin Ekim ayından itibaren kademeli olarak kaldırılmasına da yeşil ışık yakıldı. 

FİYATLAR BASKI ALTINDA

Aralık 2024 yılına kadar günde 500 bin varil petrolün piyasaya yeniden girmesi bekleniyor.  Haziran 2025'e kadar toplam 1,8 milyon varilin ise geri kazanılacağı tahmin ediliyor. 

Petrol son 4 ayın dibini gördü, akaryakıta yeni indirimler yolda - 1. Resim

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'deki ekonomik zayıflık işaretleri de petrol fiyatları üzerinde baskıya neden oldu. ABD'de imalat faaliyeti mayıs ayında daha da daraldı.

Petrol piyasaları son zamanlarda ABD Merkez Bankası'nın bu yıl faiz oranlarını düşürmeyeceği, ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı ve petrol talebini azaltacağı korkusu nedeniyle baskı altında.

IG piyasa stratejisti Yeap Jun Rong petrol fiyatlarına yönelik değerlendirmede şunları kaydetti: 

"Petrol fiyatları son zamanlarda, OPEC+'nın Ekim 2024'ten itibaren bazı üretim kesintilerini gevşetmeye başlama yönündeki rehberliği ile arz hikayesi ağırlaşırken, talep koşulları beklenenden daha zayıf ABD imalat faaliyetleri ile iyi desteklenmedi.”

Petrol son 4 ayın dibini gördü, akaryakıta yeni indirimler yolda - 2. Resim

Sparta Commodities analisti Neil Crosby de, "Genel piyasa, ABD tüketicisi, ABD son kullanıcı petrol talebi (Mayıs ayı boyunca veri doğruluğundan muzdarip olan ancak etkileyici olmayan göstergeler) ve bunun küresel etkileri konusunda giderek daha fazla endişe duyuyor" ifadesini kullandı.

OTOGAZA İNDİRİM GELDİ

Öte yandan petrol fiyatlarındaki gerileme yurt içine indirim olarak geri döndü. Otogazın (LPG) litre fiyatına bugünden itibaren üzere indirim geldi. İndirimin ardından LPG litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 21,17 TL'ye, Ankara'da 21,2 TL'ye, İzmir'de 21,11 TL'ye geriledi. 

ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDE AKARYAKIT FİYATLARI ETKİLİ OLACAK?

ABD başkanlık seçimleri 5 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Artan akaryakıt fiyatlarının mevcut Başkan Jeo Biden’ı zorlayacak gibi görünüyor.

 

Kaynak: tgrthaber.com.tr
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...