Tgrt Haber

Vladimir Putin emri verdi, savaş çanları çaldı! Petrol ve altın fiyatları zirveyi gördü

22 Şubat 2022 10:38 - Güncelleme : 22 Şubat 2022 11:23
Ruble dolar karşısında Kasım 2020'den beri en büyük düşüşü kaydetti. Borsalar da akşam seansında yüzde 18 oranında geriledi

Vladimir Putin'in Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıması gerilimi tetikledi. Savaş çanlarının çalınmasından sonra petrol ve altın fiyatları yükselişe geçti. Petrol fiyatları son 7 yılın zirvesi dayanırken, altın da son 9 ayın en yüksek seviye olan 1,914 doları zorladı.

Ruble dolar karşısında Kasım 2020'den beri en büyük düşüşü kaydetti. Borsalar da akşam seansında yüzde 18 oranında geriledi

Dünya, Rusya-Ukrayna krizine odaklandı. Bölgede yapılan açıklamalar küresel çapta ekonomiden politikaya her alanı tetikliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün gece saatlerinde Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararı onayladı.

Putin’in kararından sonra Avrupa ülkelerinden ve ABD’den peş peşe açıklamalar geldi. Yaptırım mesajlarının verildiği açıklamalardan sonra küresel piyasalarda ve borsalarda büyük düşüşler görüldü.

PETROL SON 7 YILIN ZİRVESİNDE

Gerilimin tırmanması ve savaş çanlarının çalınmasıyla birlikte Brent ham petrolünün fiyaı son yedi yılın en yüksek seviyesi olan 98 dolara ulaştı. Ukrayna ile ilgili jeopolitik risklerin tırmanmasıyla spot altın fiyatları da 9 ayın zirvesini gördü ve 1.914 dolar seviyelerine kadar çıktı. Gece yarısı görülen 1.914 dolar sonrası bu sabah saatlerinde spot altının ons fiyatı 1.907 dolar civarında işlem görüyor.

RUBLE ÇAKILDI

Ruble dolar karşısında Kasım 2020'den beri en büyük düşüşü kaydetti. Borsalar da akşam seansında yüzde 18 oranında geriledi. Ruble yüzde 1 düşüşle 80.5825'ten işlem gördü.

İSLAM MEMİŞ ALTIN YORUMU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Donbass bölgesi hakkında açıklamaları ardından piyasalarda yükseliş başladı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ‘’Rusya-Ukrayna gerginliğinde Vladimir Putin, son noktayı koydu. Yani, savaş ve gelecek dönem ile alakalı jeopolitik risk kaçınılmaz oldu. Savaş fiyatlaması ile pozisyon almak gerek. Tüm ezberler bozulduğundan açıkta kalmamak gerek. Artık düşüş ihtimalini bitirdiler’’ değerlendirmesinde bulundu.

DÜNYA DİKEN ÜSTÜNDE

Dünyaya Sudi Arabistan’dan sonra en büyük ikinci ham petrol ihracatçısı olan Rusya’nın atacağı her adım petrol fiyatlarını önemli derecede etkiliyor. Avrupa ve ABD, Putin'in ayrılıkçı bölgeleri tanımasının, Rus birliklerinin resmi olarak Ukrayna'nın doğusuna girmesinin önünü açmasından endişe ediyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...