Tgrt Haber

Petrolde yeni müjdeler yolda... Bakan Bayraktar duyurdu: Yakında sondaja başlıyoruz!

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
28 Ağustos 2023 15:36 - Güncelleme : 28 Ağustos 2023 15:52
Petrolde yeni müjdeler yolda... Bakan Bayraktar duyurdu: Yakında sondaja başlıyoruz!

Terörde temizlenen Gabar'da yapılan petrol sondajında yeni bir rekorun kırıldığını aktaran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni bir müjdenin sinyalini verdi. Bakan Bayraktar, kısa süre içinde Van'da da sondaj çalışmalarına başlanılacağını duyurdu.

Doğal gaz ve petrol​ keşifleriyle dünyada adından bahsettirmeyi başlayan Türkiye​'de terörden temizlenen bölgelerden güzel haberle gelmeye devam ediyor. Yeni keşiflere imza atılan Cudi ve Gabar’dan rekor üstüne rekor kırılıyor. 5 kat daha büyük Kato dağında da çalışmalar sürerken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, müjdeleri peş peşe açıkladı.

CUMHRİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK KEŞFİNDE YENİ REKOR

Gabar’daki keşfin Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfi olduğunu aktaran Bakan Bakyraktar, üretimin o bögleden biraz daha hızlı ilerlediği, bugün itibariyle 20 bin varil üretime çıkıldığını açıkladı. Hedeflerinin 2025 yılına kadar üretimi 100 bin varile çıkarmak olduğunu belirten Bakan Bayraktar, "Nasıl Sakarya’da yeni müjdelere ihtiyacımız varsa aslında Türkiye’nin birkaç tane daha Gabar’a ihtiyacı var açıkçası" dedi.

YENİ MÜJDEYİ VERDİ: VAN'DA SONDAJ BAŞLIYOR

Petrol çalışmalarına ilişkin yeni müjdeler de veren Bakan Bayraktar, "Eylül ayında Van’da bir sondaj yapacağız. Buralardan gelecek müjdelerle dışa bağımlılığımızı azaltma yolunda adım atacağız. Dünyadaki petrol ve doğalgaz​ rezervlerinin 3’te 2’si Türkiye’nin komşu ülkelerinde yer alıyor. Türkiye çok önemli bir coğrafyada. Bizim için önemi şu, dünyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin 3’te 2’si Türkiye’nin komşu ülkelerinde yer alıyor" ifadelerini kullandı.

HEDEFİMİZ CEYHAN'DA AKIŞI YENİDEN SAĞLAMAK

Türkiye'nin hem doğal gaz hem de petrol için dünyanda önemli bir rolü olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, şunları söyledi:

"Türkiye aslında doğal gazda hem gaz anlamında Avrupa’nın arz güvenliği için önemli bir rol üstlenmiş durumda hem de dünya petrol piyasası içerisinde de önemli bir rolü var. Günde yaklaşık 2 milyon varil petrol boğazlarımızdan geçiyor. Ceyhan’da 700 bin varil akış var. Orada akış kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Bir diğer boru hattı Irak Türkiye boru hattından da ortalama 500 bin varil bir petrol akışı var. Bunları topladığınızda 3-3,5 milyon varıl bir petrol arzından bahsediyoruz.

Burada dünya petrolünün yüzde 3,5’inden bahsediyoruz. Türkiye çok güvenilir bir tedarik ülke olmuştur. Olmaya da devam edecektir. Hedefimiz en kısa sürede Irak-Türkiye boru hattını da faaliyete almak. Bu hattın Irak tarafı çalışmıyor. Bizim Silopi’den başlayarak Ceyhan’a kadar 650 kilometrelik boru hattından bahsediyoruz. Burası 47 yıldır petrol akıtmaya devam ediyor."

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...