Tgrt Haber

Pirinç fiyatları 3 yılın zirvesinde! İhracatı yasaklandı, fiyatlar resmen tavan yaptı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Bloomberght
26 Temmuz 2023 15:52 - Güncelleme : 26 Temmuz 2023 16:12
Pirinç fiyatları 3 yılın zirvesinde! İhracatı yasaklandı, fiyatlar resmen tavan yaptı

Asya’da pirinç fiyatları tırmanıyor! Hindistan’ın pirinç ihracatının büyük bir bölümünü yasaklamasının ardından üç yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Temel gıda maddesi olarak görülen pirinç, gıda krizinde küresel endişeleri de körüklüyor.

Asya​'da pirinç fiyatları uçuşa geçti. Hindistan​'ın Basmati olmayan beyaz pirinç ihracatını yasaklaması sonrası Asya’da fiyatlar birden arttı, üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu durum, dünyanın dört bir yanındaki insanlar için temel gıda maddesi tedarikiyle ilgili endişeleri artırdı.

EN YÜKSEK SEVİYEYİ GÖRDÜ

Bloomberg'in haberine göre, Tayland​ Pirinç İhracatçıları Birliği verilerine göre, Asya'nın bir ölçütü olan Tayland beyaz pirinci yüzde 5 yükselerek ton başına 572 dolara çıktı. Böylelikle, Tayland beyaz pirinci Nisan 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

HİNDİSTAN SATIŞI DURDURACAK

Hindistan Tüketici İşleri ve Gıda Bakanlığı tarafından 23 Temmuz’da yapılan açıklamada, basmati olmayan beyaz pirincin yurt dışı satışının derhal durdurulacağı belirtilmişti.

YURT İÇİNDE PİRİNÇ FİYATLARI UÇUŞA GEÇTİ

"Yurt içi pirinç fiyatları artış trendinde. Perakende fiyatları son bir yılda yüzde 11,5 yükseldi." ifadesinin kullanıldığı açıklamada, şiddetli yağışın ülkedeki mahsule zarar verdiği vurgulandı.

Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı Hindistan'da, basmati olmayan pirinç, toplam pirinç ihracatının yaklaşık yüzde 25'ini oluşturuyor.

Basmati olmayan pirinç, genellikle Asya ve Afrika ülkelerine ihraç ediliyor.

Kaynak: Bloomberght
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...