Tgrt Haber

Pirinç fiyatları kontrolden çıkıyor, 15 yılın zirvesine çıktı! Hindistan'dan yeni adım geliyor, kısıtlama gündemde!

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Bloomberght
22 Ağustos 2023 11:53 - Güncelleme : 22 Ağustos 2023 11:59
Pirinç fiyatları kontrolden çıkıyor, 15 yılın zirvesine çıktı! Hindistan'dan yeni adım geliyor, kısıtlama gündemde!

Küresel gıda krizini tetikleyecek yeni adım Hindistan’dan geldi! Pirinç ihracatına yeni kısıtlama getirme hazırlığı yapıyor. Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı olan Hindistan ülkede artan gıda fiyatları sonrası yarı haşlanmış pirinç ihracatına kısıtlama getirmeyi değerlendiriyor. Gerçekleşmesi durumunda bu hamlenin küresel arzı daha da daraltması bekleniyor.

Dünya çapında milyarlarca insanın beslenmesi için gerekli olan temel gıda maddesi pirinçte endişeler artıyor. Dünyanın en büyük pirinçihracatçısı olan Hindistan​ ihracata kısıtlama getirmeyi değerlendiriyor.

KÜRESEL ARZI DARALTABİLİR

Bloomberg’in haberine göre Hindistan artan gıda fiyatlarıyla boğuşurken tahıl sevkiyatına daha fazla kısıtlama getirmeyi değerlendiriyor. Gerçekleşmesi durumunda bu hamlenin küresel arzı daha da daraltması bekleniyor.

HİNDİSTAN SEVKİYATA VERGİ GETİRME HAZIRLIĞINDA

Bilgi sahibi kaynaklara göre hükümet, yarı haşlanmış pirinç sevkiyatına vergi getirmeyi düşünüyor.

Kaynaklar konuyla ilgili henüz bir karar verilmediğini ve kararların uygulanmasına yol açacak net bir müzakere gerçekleşmediğini belirtti.

PİRİNÇ FİYATLARI 15 YILIN ZİRVESİNE ÇIKMIŞTI

Asya’da pirinç fiyatları, Güney Asya ülkesinin bazı ürünlerin ihracatını yasakladığını açıklaması ve Tayland’ın üretim görünümüne dair endişelerle bu ay 15 yılın zirvesine çıkmıştı.

Hindistan’da iktidarda olan Modi hükümeti önümüzdeki yılın başlarında yapılacak seçimler öncesinde gıda fiyatlarını düşürme çabalarını hızlandırmış ve son olarak artan soğan maliyetini gündemine almıştı.

BAZI PİRİNÇ TÜRLERİNDE YASAK VAR

Hindistan hali hazırda kırık pirinç ve basmati olmayan beyaz pirincin ihracatını yasaklamış durumda. Ülkede buna ek olarak buğday ve şeker ihracatı ve bazı mahsullerin stoklanması da kısıtlandı.

Hindistan aynı zamanda buğdaya uygulanan yüzde 40’lık ithalat vergisini kaldırmayı ve arzı iyileştirmek için devlet rezervlerinden domates ve tahıl satmayı değerlendiriyor.

ÜLKENİN EN ÖNEMLİ TEMEL GIDA ÜRÜNÜ

Pirinç, yağmur mevsiminde Hindistan’ta yetiştirilen en önemli temel gıda ürünü olarak değerlendiriliyor.

Ülkenin pirinç yetiştiren önemli eyaletlerinden Bengal, Uttar Pradesh, Jharkhand, Bihar, Chhattisgarh ve Andrha Pradesh’te yağışların bu sezon şu ana kadar normalde yüzde 15 daha düşük olması yurt içi arzla ilgili endişeleri artırmıştı.

 

Kaynak: Bloomberght
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...