Piyasalar rekor petrol açığına hazırlanıyor, uzmanlardan 100 dolar uyarısı geldi!
OPEC’in yayımladığı rapora göre, Riyad ve Moskova’nın aldığı üretim kesintisi kararı dünyada arz açığını iki katına çıkaracak. Tahminlerin gerçekleşmesi durumunda petrol açığının 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeyi görmesi bekleniyor. Uzmanlara göre, petrol fiyatları 100 dolara kadar yükselebilir.
OPEC raporunda yayımlanan veriler yılın son çeyreğinde arz açığını iki katına çıkararak günlük 3 milyon varile yükselteceğini gösteriyor. Yükselen petrol fiyatları ABD Başkanı Biden’ı seçme karşı zor durumda bırakırken uzmanlar petrol fiyatlarının 100 dolara çıkması gerektiğini ifade ediyor.
4. ÇEYREKTE STOKLAR AZALDI
OPEC’in Salı günü yayımladığı rapordaki tahminlere göre, bu çeyrekte keskin bir şekilde azalan dünya petrol stoklarının önümüzdeki üç ayda günde yaklaşık 3,3 milyon varillik daha da dik bir düşüş göstermesi bekleniyor. Birliğin Viyana merkezli sekreterliği tarafından yayımlanan rakamlara ilişkin Bloomberg analizine göre, gerçekleşmesi durumunda bu, en az 2007'den bu yana görülen en büyük stok düşüşü olabilir.
Suudi Arabistan’ın, OPEC+ üyesi Rusya'nın ihracatı azaltmasıyla desteklenen şahin stratejisi, kırılgan küresel ekonomiye yeni enflasyonist baskılar getirme tehdidi taşıyor. Avrupa'da dizel fiyatları yükselirken, Amerikan havayolları da yolcuları artan maliyetlere hazırlıklı olmaları konusunda uyarıyor.
BİDEN ZOR DURUMA DÜŞECEK
Ekonomiye etkileri bir yana bu durumun ulusal benzin fiyatlarının galon başına 4 dolar gibi hassas bir eşiğe yaklaştığı dönemde gelecek yıl yeniden seçilme kampanyasına hazırlanan ABD Başkanı Joe Biden için siyasi bir mesele haline gelebileceği değerlendiriliyor.
Rapora göre OPEC’in 13 üyesi bu çeyrekte günde ortamala 27,4 milyon varil petrol pompalarken bu rakam tüketicilerin ihtiyaç duyduğu düşünülen miktardan yaklaşık 1,8 milyon varil daha düşük. Birliğin OPEC lideri Suudi Arabistan’ın öngördüğü şekilde üretim miktarını değiştirmemesi durumunda arz ve talep arasındaki farkın yılın son çeyreğinde iki katına çıkması bekleniyor.
OPEC, tüketimin karşılanması için dördüncü çeyrekte günlük 30,7 milyon varil tedarik etmesi gerektiğini öngörüyor. Birliğin yetkilileri düzenli olarak hedeflerinin dünya petrol piyasalarını dengede tutmak olduğunu söylese de son tahminler stokları hızlı bir şekilde azaltma niyetinde olduklarına işaret ediyor.
HAM PETROL STOKLARINDA GERİLEME DEVAM EDİYOR
Raporda gelişmiş ekonomilerdeki ham stokların halihazırda 2015-2019 dönemi ortalamasının yaklaşık 114 milyon varil altında olduğu kaydedildi. OPEC yetkilileri düzenli olarak hedeflerinin dünya petrol piyasalarını dengede tutmak olduğunu söylese de, son tahminler stokları hızlı bir şekilde azaltma niyetinde olduklarını gösteriyor. Yayımlanan raporda, gelişmiş ülkelerdeki ham petrol stoklarının halihazırda 2015-2019 dönemi ortalamasının yaklaşık 114 milyon varil altında olduğu belirtildi. Arz sıkışıklığı organizasyon içindeki finansal ihtiyaçlara işaret ediyor.
PETROL 100 DOLARA ÇIKMALI
Bloomberg Economics'in tahminlerine göre, Suudi Arabistan, Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ın iddialı projelerinin yanı sıra hükümet harcamalarını karşılamak için petrol fiyatlarının varil başına neredeyse 100 dolar seviyelerine çıkmasına ihtiyaç duyabilir.
Krallık, Neom olarak bilinen fütüristik şehirden yerel lig için Cristiano Ronaldo gibi üst düzey futbolcuların satın alınmasına kadar çeşitli girişimlere önemli meblağlar harcadı.
Rapor, bu yıl ve gelecek yıl için küresel talep ve arz tahminlerini büyük ölçüde değiştirmedi. OPEC ve müttefikleri önümüzdeki yılın üretim politikasını gözden geçirmek üzere 26 Kasım'da toplanacak.
Suudiler tarafından tasarlanan arz sıkılaştırması, krallığın enerji piyasaları üzerinde hâlâ sahip olduğu hakimiyeti yansıtırken, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Salı günü bu hakimiyetin nasıl zayıflatılabileceğini hatırlattı. UEA, tüketiciler yıkıcı iklim değişikliğini önlemek için yenilenebilir enerjiye yönelirken, talebin bu on yılda zirveye ulaşmasıyla "fosil yakıt çağının sonunun başlangıcına tanık olabiliriz" dedi.