Tgrt Haber

Piyasaların gözü Rusya’da! İslam Memiş'ten bu hafta için çok kritik uyarı

14 Şubat 2022 14:22
İslam Memiş, olası savaş durumunda emtia fiyatlarında sert yükseliş ve borsada sert düşüşler görüleceği konusunda uyardı.

Para ve altın piyasalarında gözler Rusya-Ukrayna krizinde. Özellikle bu hafta içerisinde savaş beklentisi, güvenilir liman altının yükselişini ateşledi. Beraberinde dolar ve Euro’da da yukarı yönde hareketler var. Kripto paralarda ise düşüşler söz konusu. Peki olası bir savaş para ve altın piyasalarını nasıl etkiler? Para ve altın piyasaları uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara özellikle bu hafta için çok kritik uyarılarda bulundu.

İslam Memiş, olası savaş durumunda emtia fiyatlarında sert yükseliş ve borsada sert düşüşler görüleceği konusunda uyardı.

Ukrayna krizi dolar, Euro ve özellikle savaş dönemlerinde güvenli liman olan altının ateşini yükseltti. Diğer taraftan kripto paralarda düşüşe neden oldu, Bitcoin tekrar 42’bine kadar geriledi. Para ve altın piyasalarını etkileyecek bu haftanın diğer konusuysa Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının toplanacak olması. Peki Ukrayna krizi savaşa dönüşürse piyasalar nasıl etkilenir? Özellikle altın yükselişe devam eder mi? Para ve altın piyasaları uzmanı İslam Memiş, son gelişmeler ışığında piyasalardaki durumu değerlendirerek önemli tavsiyelerde bulundu.

BU HAFTA ÇOK KRİTİK

Piyasalarda haftanın ilk gününün son derece gergin olduğunun altını çizen Memiş, küresel piyasalarda satışların gözlemlendiğini kaydetti. Memiş, borsada bir miktar satışların  olduğuna dikkat çekti.  Rusya-Ukrayna gerginliğinin ve belirsizliğinin piyasalarda strese neden olduğunu belirten Memiş, “Haftanın ilk günü sürecin nasıl geçeceğinin bir işareti. Para piyasalarında endişe var. Endişe gitmeden piyasaların durulması zor” dedi. 

BORSADA SERT DÜŞÜŞLERE DİKKAT

Altın ve dolarda yükseliş devam edecek mi sorusuna Memiş, şöyle cevap verdi: “Avrupa, İngiltere, İsrail, ABD gibi ülkeler bu hafta için Rusya’nın Ukrayna’yı kuşatacağını bekliyor ve açıklamalar yapıyor. Gerçekten böyle bir şey olacak mı yoksa manipülasyon mu? Bunu bu hafta göreceğiz. Eğer saldırı olursa emtia fiyatlarında sert yükselişler, borsada sert düşüşler göreceğiz. Piyasalar allak bullak olacak açıkçası. Şu an gergin bekleyiş devam ediyor.” “Eğer krizle ilgili olumlu açıklamalar gelirse piyasalar rahatlar” diyen Memiş, gözlerin Rusya’da olduğunun altını çizdi.

KALDIRAÇLI İŞLEMDEN UZAK DURUN

Memiş, özellikle kriz dönemlerinde yatırımcılara şu uyarılarda bulundu: “Ciddi pozisyonlar almayınız. Özellikle kaldıraçlı işlem yapılmamalı. Olumlu ya da olumsuz riskleri gördükten sonra yatırımcılar pozisyon almalı.”

Yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılması ile ilgili yeni sistemi değerlendiren Memiş, vatandaşın bankaya gitmeden rafine ile anlaşmalı kuyumcudan işlemini yapabileceğini söyledi. Memiş, bu uygulamanın yatırım araçlarını çeşitlendirmek açısından son derece önemli olduğunu kaydederek projenin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Memiş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Vatandaş bu sisteme hızlı bir giriş yapmayabilir. Riskler ve soru işaretleri var. Bunların ortadan kalkması gerekiyor. Vatandaşın bu sisteme neden gireceğim sorusunun cevabı net değil.”

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...