Tgrt Haber

Prim borcu olan EYT'liler dikkat! Kredili emeklilik sistemi geliyor: Tüm borçlar yapılandırılacak

21 Ocak 2023 09:45 - Güncelleme : 21 Ocak 2023 09:55
Prim borcu olan EYT'liler dikkat! Kredili emeklilik sistemi geliyor: Tüm borçlar yapılandırılacak

EYT düzenlemesi ile bu yıl emekli olma hayali kuranlar Meclis’ten gelecek haberi beklerken prim borcu olanlar bunları ödemenin yollarını arıyor. Pek çok vatandaş askerlik ve doğum borçlanmalar ile ortaya çıkan ücreti ödemek için arabasını satışa çıkardı. Borç yükünden kurtulmak isteyen kişiler için yapılandırma seçeneği geliyor. Buna göre, emekliler kamu bankaları vasıtasıyla alacakları krediyi emekli maaşlarıyla geri ödeyebilecek.

Düzenlemenin yasalaşması ile beraber 2,5 milyon kişinin ilk etap EYT​ ile emekli olması bekleniyor. Bununla beraber emekli olmak isteyen ancak prim borcu​ olan milyonlarca kişi bulunuyor. Asgari ücrete yapılan zamla beraber askerlik ve doğum borçlanması için ödenecek tutarlar da arttı. Borç yükünden kurtulmak isteyen bazı vatandaşlar ise arabasını satma yolunu tercih etti. EYT borçlanmaları için yapılandırma imkânı sunularak bankalardan kredi çekilmesi gündemde. 

SSK​ VE BAĞKUR’LULAR BORÇLARINI TAKSİTLENDİREBİLECEK

Düzenleme devlete olan prim borçlarını da kapsadığından özellikle Bağ-Kur veya SSK prim borcu olanlar bu düzenleme ile borçlarını taksite böldürebilecek, gecikme cezası ve faizlerden kurtulacak.

EMEKLİLİK​ İŞLEMLERİNE İLK TAKSİT ÖDEMESİNDEN SONRA BAŞLANACAK

Böylece emeklilik günü gelmesine rağmen kuruma borcu olduğu için emekli solamayanlar, EYT kapsamına girdiği halde borcu olduğu için bu hakkı kullanmakta gecikecek olanlar açısından önemli bir avantaj doğacak. Borcu yapılandıranlar ya da faizlerini sildirip peşin ödeyenler ilk taksitlerini ödedikten sonra emeklilik işlemlerini başlatabilecekler.

KREDİLİ EMEKLİLİK İMKANI GELİYOR

Borcunu maddi imkânı olmadığı için ödeyemeyenler, ya da borcu yüklü miktarda olanlar için ise farklı bir uygulama söz konusu. Buna göre, yapılandırma düzenlemelerinde de uygulanan yöntem ile kuruma olan borcunu ödediğinde emekli olabilecek durumda olanlara kamu bankaları borç miktarı kadar kredi ödüyor. Bu kredi sigortalıya değil SGK'ya gönderiliyor ve borç ortadan kalktığı için emekliliğin önü açılıyor. Kredi geri ödemesi ise emekli maaşından yapılıyor. Bu imkândan EYT düzenlemesi ile emekli olacaklar da yararlanabilecek.

BORÇLANMALAR DA KAPSAMA DAHİL EDİLDİ

Öte yandan yine doğum ve askerlik borçlanması ile emekli olabilecek EYT'liler de kredi imkanından yararlanabilecekler. Bu durumda SGK'dan borçlanma yaptığında ya da kuruma borcunu ödediğinde emekli olabilir yazısı alanlar bunu kamu bankalarına götürüp emeklilik yolunu açabilmişti. Bu sistem yeni yapılandırma düzenlemesiyle birlikte gelirse askerlik ve doğum borçlanması yapmak için maddi imkanı olmayan EYT'liler de bundan yararlanabilecek. Bu yazıyla kamu bankasına yapılan başvuru sonrası banka borcu SGK'ya aktardıktan sonra emekli maaşı bağlanıyor ve kredi taksitleri emekli maaşından taksitler halinde kesiliyor.

BORCUNU SİLDİREN SSK’LI OLABİLİYOR

Yapılandırma kapsamında Bağ-kur prim borcu olanlar isterlerse bunu sildirebilir ve günlerini dondurabilirler. Bu anlamda Bağ-Kur prim borcu olan ancak SSK'dan primleri emeklilik için yeterli olanlar açısından da bir avantaj doğacak. EYT için 9 bin gün Bağ-Kur'u tamamlamak zorunda olanlar eğer SSK primleri yeterli ise günlerini dondurup borçlarını sildirdikten sonra emeklilik hakkına SSK kapsamında kavuşabilecekler. 

Kaynak: Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet 1 Mart 2023 14:54

HATAY İSKENDERUN Askerlik borçlanması için yapılandırma imkanı varmı

Adil aksu18 Şubat 2023 20:50

442 günü askerlik borçlanması yapacak bankalar kredi verirmi

Musa acar12 Şubat 2023 11:14

1998 girişim var günüm 2105 yaşım 1972dogumluyum ama pirim borcumun hepsini kapatabilirmiyim kapatirsam emekli olabilir

Murtaza 23 Ocak 2023 10:55

Eyt murdar oldu eyt ölü doğdu maalesef. sn Gönül boran hanım,da bu işi takip etmese belkide 3500 TL maaşa talim edilecektik Allah'tan ki gönül hanım konunun takipçisi

Zeynep oruç 21 Ocak 2023 12:05

1998

Yusuf21 Ocak 2023 11:24

3600 günle kısmi emeklilik yasası ni bekliyoruz hayırlısıyla benimde yaşım 53 top pirimim 3700 gün yaşım 53' 55 yaş a 2 yılım var inşallah 55 yaşımda bizde kısmi emeklilik tutar

Sonraki Haber Yükleniyor...