Tgrt Haber

Refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam! Emekli maaşlarında 3 formül masada, makas kapanacak mı?

08 Ocak 2024 09:50 - Güncelleme : 08 Ocak 2024 09:55
Refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam! Emekli maaşlarında 3 formül masada, makas kapanacak mı?

Alt aylık enflasyon farkının belli olmasıyla SSK ve Bağ-Kur emeklisinin 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde alacağı zam yüzde 37,57 oldu. Toplu sözleşme ve refah payıyla beraber memur ve memur emeklisinin alacağı zam toplam yüzde 49 şeklinde hesaplandı. Milyonlarca emekli gözlerini 2024 yılının ilk Kabine Toplantısına çevirdi. Emekli kök maaşları için refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam formüllerinin masaya yatırılması bekleniyor.

Asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk zam​ yapılarak 17 bin 2 lira seviyesine çekildi. Milyonlarca emekli ise kendilerine yapılacak zam oranını merak ediyor. İşçi emeklisi ile memur emeklisi arasındaki 12 puanlık farkın eşitlenmesi beklentiler arasında. Kabine Toplantısında emekliye zam formüllerinin gündeme gelmesi bekleniyor.

2 BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na SSK​, Bağ-Kur​ emeklileri için çalışma yapılması talimatını verdi. Her iki Bakanlığın da emekli zamları için çalışma yaptığı öğrenildi. 

12 PUANLIK FARK VAR

Sabah’ta yer alan habere göre, SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı ile asgari ücret​ ve memur zammı arasında yaklaşık yüzde 11-12'lik bir zam farkı göze çarpıyor. Bu zam farkının giderilmesi konusunda çalışma yapılıyor.
•    Asgari ücret zammı yüzde 49,11
•    Refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı yüzde 37,57
•    Memur ve memur emeklisi zammı yüzde 49,25

Refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam! Emekli maaşlarında 3 formül masada, makas kapanacak mı?

KABİNE TOPLANTISI’NDA MASAYA GELECEK

2024 yılının ilk Kabine Toplantısı'nda emekli kök maaşları için refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam formülleri masaya yatırılacak. Kabine Toplantısı önümüzdeki hafta içinde gerçekleşecek.

Kabine Toplantısı'nın gündemi:
•    En düşük emekli maaşı​ için tutar belirlenecek
•    Refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam değerlendirilecek
•    Maaş artışları için düşük gelir grubunu gözetilerek yapılacak
•    Maaş artışlarının bütçe disiplini ve ücret artışı-enflasyon artışı döngüsüne etkisi masaya yatırılacak
En düşük emekli maaşı için milyonları sevindirecek adım atılacak. Emekliye refah payı son kararı Kabine Toplantısı sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın vermesi bekleniyor.

SSK, BAĞ-KUR EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

2023 yılında kümülatif olarak yüzde 114'ün üzerinde artış kaydeden SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı 7500 TL'ye yükseltildi. Bu rakam şimdi yeniden artacak. En düşük emekli maaşı artışı için Meclis düzenlemesi gerekiyor. Burada kanun teklifi hazırlandıktan sonra Meclis'e sunulacak. En düşük emekli maaşı için 11-11 bin 500 TL rakamları masada bulunuyor.

REFAH PAYI VE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN MECLİS DÜZENLEMESİ GEREKİYOR

Emekli kök maaş zammı yüzde 37,57 olarak kayıtlara geçti. Bu orana ilaveten bir ek zam için ve en düşük emekli maaşı düzenlesi için Meclis'in onayı gerekiyor.
•    En düşük emekli maaşı ve refah payı için kanun teklifi hazırlanacak
•    Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçecek
•    Genel Kurul'da oylanacak ve yasalaşacak
•    Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek

Kaynak: Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
İlhan 9 Ocak 2024 10:53

Herkese var emekliye yok yazlıklar olsun 11bin nedirki en az asgari ücret düzeyinde olmalıdır

Erdal 8 Ocak 2024 11:40

Memur emeklisini seyyanen zam durumu ne olacak

Emekli memur 8 Ocak 2024 11:32

Tüm haber organlari ssk ve bagkur emeklisiyle memur emeklisinin arasindaki farki kapatma derdine düşmüş. Memur emeklisi cok mu maas aliyor sanki. Temmuzda verilmeyen 8077 liralik seyyanen zammimiz nerede? Unutmadik verilen sozleri. Bu sozler yerine getirilmeli.

Selçuk 8 Ocak 2024 10:39

En dusük sgk emekli maaşı o zaman memurlarla esit olsun kardesim.memurda aynı markete gidiyor bizde adaletli olması gerekir.

Bülent 8 Ocak 2024 10:16

8 yıldır emekliyim. 12 bin maaş oldu. 12 binle bir ay geçinemiyorum.8 yıldır maaş hiçmi artmaz. Hep en düşük kaldı.kredi kartına borç içindeyim. Neden biz eski emeklilete seyyanen zam verilmedi bizde ev geçindiriyoruz çalışamıyoruz yaş 60 a geliyor bu yaşta iş verecek var mı. Emekli maaşla gıda alamıyorum giyinemiyorum ancak kira fatura borç içindeyim

Sonraki Haber Yükleniyor...