Tgrt Haber

Rekabet Kurulu ‘en ağır ihlal’ dedi, yumurtacılara kartel suçundan rekor cezayı verdi!

Editör: İmran Baran / Kaynak: TGRT HABER
31 Ekim 2023 14:05 - Güncelleme : 31 Ekim 2023 14:24
Rekabet Kurulu ‘en ağır ihlal’ dedi, yumurtacılara kartel suçundan rekor cezayı verdi!

Yumurtada fiyat kartelleşme suçu işleyerek fiyat istikrarını bozan işletmelere rekor ceza geldi. Rekabet Kurulu en ağır suç olarak gördüğü fiyat belirleme usulsüzlüğüne sessiz kalmadı, işletmelere milyonlarca lira ceza kesti.

Fahiş fiyat artırımı, işletmelerin tekelleşmesi derken gıda sektöründe fiyat takibi yapmak günden güne zorlaşıyor. Bazı işletmeler kendi aralarında belirledikleri fiyatları etiketlere toplu olarak yansıtıyor ve bulundukları bölgenin yeni fiyatlarını belirlemiş oluyor. Rekabet Kurulu​ bu ihlali kendi bünyesinde en ağır suç olarak nitelendiriyor ve uygulamayı gerçekleştiren işletmeyi yakaladığı an affetmiyor. Yumurta üreticileri de fiyat istikrarını bozan işletmeler arasında yer alıyor. Sektör üreticilerinin işlediği kartel suçuna Rekabet Kurulu sessiz kalmadı. Fiyat istikrarını bozan firmalara toplam 98 milyon lira idari para cezası kesildi.

Rekabet Kurulu tarafından 2022 yılının Mayıs ayında, yumurta sektörüne yönelik olarak fiyat tespiti, bölge paylaşımı ve arz miktarının kısıtlandığı iddialarıyla iki ayrı soruşturma başlatıldı.

Rekabet Kurulu ‘en ağır ihlal’ dedi, yumurtacılara kartel suçundan rekor cezayı verdi!

İKİ ETAPTA MİLYONARCA LİRA CEZA

Bu soruşturmaların ilkinde toplam 34 yumurta üreticisine, ikincisinde ise 13 adet yumurta üreticisi birliğine ve ayrıca 12 yumurta üreticisine, yönelik olan söz konusu iddialar kapsamlı bir şekilde incelendi.

Yumurta üreticileri hakkında yürütülen ilk soruşturmada, soruşturma tarafı 14 teşebbüs soruşturma sürecinde uzlaşma talebinde bulundu. Yürütülen uzlaşma süreçleri sonucunda ihlalin varlığını ve kapsamını kabul eden teşebbüsler bakımından soruşturma, ihlal tespitini ve idari para cezasını içeren Kurul kararlarıyla sonlandırıldı. Her iki soruşturma da Rekabet Kurulunun 26 Ekim 2023 tarihinde aldığı kararlarla tamamlandı.

Rekabet Kurulu ‘en ağır ihlal’ dedi, yumurtacılara kartel suçundan rekor cezayı verdi!

EN AĞIR İHLAL!

Yumurta üreticisi teşebbüsler hakkında yürütülen ilk soruşturmada, toplam 26 teşebbüsün yumurta fiyatlarını birlikte belirledikleri ve yumurta satışı yaptıkları bölgeleri paylaştıkları tespit edildi ve bu davranışların rekabet hukukunda en ağır ihlal olarak nitelenen kartel niteliği taşıdığı değerlendirildi.

İkinci soruşturmada ise soruşturma tarafı yumurta üreticisi birliklerinin yumurta fiyatını tespit ettikleri ve yumurta arz miktarını kısıtladıkları saptandı. Soruşturma tarafı olan teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin bu davranışları Rekabet Kanunu’nun teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ve teşebbüs birliklerinin rekabeti sınırlayıcı kararlarını ve eylemlerini yasaklayan 4. maddesi kapsamında yer aldı.

Bu nedenle anılan soruşturmalar neticesinde, Rekabet Kanunu’nun 4. maddesini ihlal ettiği tespit edilen taraflara toplamda yaklaşık 98 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Kaynak: TGRT HABER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...