Resesyon kavramı ABD enflasyon verileri için bekleyiş sürerken tekrar gündeme geldi. Son dönemde yaşanan yüksek enflasyon krizine Ukrayna nedeniyle Rusya-ABD gerginliğinin de eklenmesi devam ekonominin resesyona girebileceği endişelerine neden oldu. Peki resesyon nedir, neden olur?
Koronavirüs salgını, enerji krizi, bölgesel askeri ve siyasi gerilimler ekonomik sıkıntıları beraberinde getirdi. Son 39 yılın en yüksek enflasyon rakamlarını açıklayan ABD 10 Şubat Perşembe enflasyon verisini açıklayacak. İşte Resesyon hakkında bilmeniz gerekenler.
ABD enflasyon verileri ile ilgili heyecanlı bekleyiş devam ederken resesyon kavramı araştırılmaya başlandı. Resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Ekonomide durgunluk olarak da bilinir. Küçülme, daralma durumu olarak da adlandırılan resesyon ABD enflasyon rakamları ardından gündeme geldi. Peki ABD resesyon yaşar mı?
#haber#
Geçtiğimiz ay açıklanan yıllık enflasyon rakamları ardından ABD eski Hazine Bakanı Lawrence Summers açıklama yaptı. Buna göre ABD’de yıllık enflasyon yüzde 6,8 olarak açıklandı. Summers, ABD ekonomisinde önce resesyon ve ardından ekonomik durgunluk dönemine girilebileceğine dikkat çekti. Summers aşırı ısınmış ekonominin sadece enflasyonu yükseltmediğini, enflasyonda 'sürekli' artışa neden olduğunu işaret ederek "Endişem, resesyona neden olmadan enflasyonu indirmenin zor olacağı bir noktaya doğru ilerliyor olmamız..." ifadelerine yer verdi.
Vatandaşlar özellikle ekonomik verilerin açıkladığı haftalarda ''Resesyon neden olur?'' sorusunun cevabını merak ediyor. İşte resesyon sebepleri:
Resesyon; ekonomik büyümenin belirli bir süreliğine negatif olması anlamına gelir. Ülke ekonomisindeki büyüme hızı, nüfus artış hızından düşük olduğunda kişi başına düşen milli gelir gerileyebiliyor. Koronavirüs salgının ekonomik etkileri ve ABD-Rusya gerilimi dev ekonomide gerilemeye neden oldu. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş 10 Şubat Perşembe saat 16.30’da açıklanacak ABD enflasyon verileri hakkında yüzde 7,2 tahmininde bulundu. Peki resesyon yaşanırsa ne olur? Resesyon yaşayan ülkelerde ekonomi küçülürken GSYH negatif büyüme gösterir. Ülkenin yerel para birimi döviz kurları karşısında değer kaybeder ve ithal ürünlerin fiyatı artar. Halkın alım gücü ise azalır.