Tgrt Haber

Restoranları yemek kartı telaşı sardı! Nakit ödemelere indirim uygulanacak

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Dünya Gazetesi
28 Eylül 2022 20:15 - Güncelleme : 28 Eylül 2022 21:26
Restoranları yemek kartı telaşı sardı! Nakit ödemelere indirim uygulanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu yemek parasının nakden personele ödenmesi kararı restoranlarda büyük bir telaşa neden oldu. Bazı restoranlar, kart yerine artık nakit ödemeyi tercih eden müşterileri için indirim kampanyası uygulayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtğimiz günlerde yaptığı açıklamada, yemek ücretleriyle ilgili yeni düzenlemeyi duyurmuştu. Erdoğan, çalışanlara daha önce yemek kartıyla verilen yemek ücretinin, yeni dönemde vergiden muaf olarak, nakit şekilde de verilebileceği söylemişti.

Erdoğan'ın açıklamlarından sonra piyasayı 'yemek kartı' telaşı sardı. Dünya gazetesinin haberi göre, sektör temsilcileri ile yapılan görüşmelerde kararın ardından müşteri kaybetme endişesine kapılan bazı restoranların kart yerine nakit ödemeyi tercih edilmesi halinde yüzde 7 indirim uygulamak için hazırlıklara başladığı öğrenildi.

CİROYA ETKİSİ YÜZDE 5

Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, kararın yeme içme sektörü için hem fırsat hem de bazı riskleri taşıdığını ve TURYİD bünyesinde yer alan restoranlarda yemek kartlarıyla yapılan harcamanın toplam işletmenin cirosu içerisinde yüzde 3 ila yüzde 5 oranında bir paya sahip olduğunu belirtiyor.

"NAKİT ÖDEMEYLE KOMİSYON YÜKÜNDEN KURTULACAKLAR"

Demirer, “Yemek kartları ile yapılan ödemenin yerini çalışana nakit olarak ödenmesi çalışanın seçimi bunu yemeğe harcama yerine farklı ihtiyaçlarını karşılama yönünde olabilecektir. Bunun yanı sıra yine nakde elde edeceği gelirin yine bir kısmını restoranlarda harcama eğilimi olacaktır. İşletme sahiplerinin bu durumda bir kısım iş kaybı olacaktır. Nakit elde edeceği aylık 1000 TL’nin bir kısmını yine restoranlarda harcayacak olan ve ölçümlemesi de imkânsız hale gelecek olan bu harcama tutarlarından işletme sahibinin karı ise yemek kartı firmalarına ödemekte olduğu yüzde 6 ila yüzde 8 bandındaki komisyonu ödeme yükümlülüğünden kurtulmuş olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Dünya Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...