Rezervler doldu TL zirve yaptı: İşte Türk Lirası'nı güçlendiren sebepler
Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında toparlanırken, TL de benzer seyir izledi. 10 Ağustos’tan bu yana Türk Lirası yüzde 3,4 değer kazandı. Özellikle yaz aylarındaki turizm hareketliliği, ihracat, SWAP anlaşmaları ve IMF’den gelen serbest çekim hakkı ile dövizde gevşeme yaşanırken, TL'nin değer kazanmasındaki en büyük sebebin TCMB rezervlerinin güçlenmesi olduğu belirtildi.
SİNEM ERYILMAZ
Geçtiğimiz hafta Türk Lirası TCMB’nin faiz kararı sonrası elde ettiği kazançlarını kısmen korumaya devam etti. Faiz indirim beklentilerinin şuan için masadan kalkmış olması dolar/TL kurunda yükselişlerin bir miktar baskılanmasına yol açtı.
Piyasaların gözü ise bu hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alım hızını azaltımının zamanlaması için Başkan Jerome Powell'ın cuma günü yapacağı Jackson Hole toplantısına çevrildi.
8,50 direncinin altında hareket eden dolar kuru, dün 2 Ağustos’tan bu yana ilk defa 8,40’ın altında günü tamamladı. Kur bu sabah 8,38 – 8,40 lira bandında işlem görüyor. Euro/TL de 9,90'ın altındaki hareketlerini bugün de sürdürürken hafta ortasında yüzde 0,35 değer kaybı ile 9,85 lira seviyelerinde bulunuyor.
TL 15 GÜNDE YÜZDE 3,4 DEĞER KAZANDI
Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında toparlanırken, TL de benzer seyir izledi. 10 Ağustos’tan bu yana Türk Lirası yüzde 3,4 değer kazandı. Ekonomistler Türk Lirası’nın değer kazanmasındaki en önemli nedeninin rezervlerin güçlenmesi olduğunu kaydetti. Özellikle yaz aylarında turizm, ihracat, SWAP anlaşmaları ve IMF’den gelen serbest çekim hakkı ile dövizdeki gevşemenin süreceğini belirten ekonomistler bunun eylül ile birlikte son bulacağını ifade ettiler.
TÜRK LİRASI’NI GÜÇLENDİREN SEBEPLER
Cari açığına, ithalatına oranla rezervi en düşük ülke olan Türkiye, IMF’den gelen 6,4 milyar dolarlık SDR çekim hakkının hesaplara yatmasıyla brüt rezervini 115 milyar dolara yükseltti. Ekonomistler yakın dönemde dolardaki çözülmenin nedenini buna bağladı.
Bir başka unsur ise Çin ve Güney Kore ile gerçekleştiren SWAP anlaşmaları oldu. Çin ile 2,4 milyar ve Güney Kore ile 2 milyar dolarlık anlaşma yapılırken TCMB brüt rezervleri bu miktarda artırıldı.
TURİZM VE İHRACATTAKİ REKOR DOLARIN ATEŞİNİ DÜŞÜRDÜ
Öte yandan turizm gelirlerinin yaz ayları itibariyle artması ve turizmden gelecek olan dövizin ülke ekonomisine katkı sağlaması da avantaj sağlıyor. Benzer bir şekilde ihracattaki cumhuriyet rakamları devam ediyor. İhracat potansiyelinin artması ve ihracat gelirlerinin döviz kazandırıcı kalemler arasındaki yüksek getiri anlayışının sürmesi de döviz kurları üzerindeki gevşemeyi sağlıyor.
CARİ AÇIKTAKİ DARALMANIN ETKİSİ
Haziran ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 azalarak 2 milyar 858 milyon dolardan, 2 milyar 853 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Haziran ayında yüzde 82,5 iken, 2021 Haziran ayında yüzde 87,4’e yükseldi.
TL’nin değer kazanmasındaki önemli unsurlardan bir tanesinin TCMB’nin beklenti raporunda bahsetmiş olduğu gibi cari açıkta daralma eğilimi olduğunu kaydeden ekonomistler, bu azalma eğiliminin devam ettikçe TL’nin değer kazancının süreceğinin altını çizdiler.
Ekonomistler dolardaki gerilemenin küresel cephede FED’in varlık alımları konusundaki kararsız duruşu ve delta varyantının yayılması konusundaki endişelerle yaşanan dolar endeksindeki gerilemenin TL’nin değerlenmesindeki bir diğer etmen olduğunu ifade ettiler.