Tgrt Haber

Ruble'ye Wagner darbesi: Son 3 yılın en sert düşüşü

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Bloomberg HT
26 Haziran 2023 11:45 - Güncelleme : 26 Haziran 2023 11:51
Ruble'ye Wagner darbesi: Son 3 yılın en sert düşüşü

Rusya’da hafta sonu başlayan ve tüm piyasalarda paniğe neden olan Wagner krizi rubleye büyük darbe vurdu. Kısa süreli gerginlik sonrası ruble dolar karşısında yüzde 3 ile yılın en sert düşüşünü yaşadı.

Wagner​ paralı asker grubunun lideri PrigozhinPutin​'in ordu komutanlarının görevden alınmasını talep ederek isyan başlattı. Hareketlilik kısa süreli olsa da özellikle Moskova​ piyasasına olumsuz yansıdı. Rus rublesi dolar karşısında Mart 2022'den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

KISA SÜRELİ KRİZ EKONOMİYİ ETKİLEDİ

Wagner paralı asker grubunun lideri Prigozhin, Putin'in ordu komutanlarının görevden alınmasını talep ederek Rusya​'nın başkenti Moskova'ya yürüyüşe geçmişti. Bu kalkışmanın ardından Prigozhin Cumartesi günü geç saatlerde savaşçılarını geri çekme kararı aldı. Belarus lideri Alexander Lukaşenko'nun anlaşmaya aracılık etmesinin ardından kriz çözüldü.

2022’DE EN KÖTÜ PERFORMANSI GERÇEKLEŞTİRDİ

UniCredit AG analistleri "Devam eden belirsizlik muhtemelen rubleyi baskı altında tutmaya devam edecek" dedi ve dolar başına 90'a doğru bir düşüş öngördü. Prigozhin'in ordusu Moskova'ya doğru ilerlerken Rus bankaları cumartesi günü döviz kurlarını dolar başına 100 rublenin üzerine çıkardı. Bir gün sonra Prigozhin'in geri çekileceğini açıklamasının ardından kurlar eski seviyelerine geri çekildi.

Ruble bu yıl ABD para birimi karşısında yaklaşık yüzde 13 değer kaybederek dünya genelinde gelişmekte olan piyasalar arasında en kötü performans gösterenlerden biri oldu.

Ruble'ye Wagner darbesi: Son 3 yılın en sert düşüşü

Kaynak: Bloomberg HT

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...