Rus petrolü için tavan fiyat uygulaması: G7 kararını verdi
G7 liderler zirvesi sonrası alınan kararlar duyuruldu. Rus petrolüne tavan fiyat uygulama kararı zirveden çıkmadı ancak ülkeler belirli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün taşınmasına yasak getirilmesini araştırma kararı aldı.
G7 Zirvesi, Almanya'nın ev sahipliğinde Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı'nda düzenlendi. Zirvede alınan kararlar bir bildirge ile yayınlandı.
G7 ülkeleri, enerji üretimindeki kozunu kullanarak Ukrayna'da başlattığı savaştan faydalanmasını önlemek için Rusya’ya karşı daha fazla önlem alacak. Zirve sonrası alınan kararlarda Rus petrolüne karşı beklenen tavan fiyat uygulaması çıkmadı ancak ülkeler belirli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün taşınmasına yasak getirilmesini gözden geçirecek. G7 ülkeleri, Rus petrolü konusunda aynı düşünceye sahip olan ülkeleri de kendilerine katılmaya davet etti.
Tedariklerini çeşitlendirmek isteyen ülkelere yardım edileceği belirtilen bildirgede, Rusya'dan sivil nükleer teknoloji ve ilgili ürünlere olan bağımlılığın daha da azaltılacağı bildirildi.
ENERJİDE FİYAT ARTIŞINI AZALTMA HEDEFİ
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ile koordineli olarak enerjide fiyat artışlarını azaltmak ve G7 ülkelerinde, diğer ekonomilerde ve toplumlar üzerinde daha fazla etkiyi önlemek için ek önlemlerin araştırılacağı vurgulanan bildirgede, şunlar kaydedildi: Üretici ülkeleri enerji piyasalarındaki gerilimi azaltmak için üretimlerini artırmaya teşvik ediyoruz ve bu bağlamda Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) son dönemde arzı sıkılaşan uluslararası piyasalara verdiği tepkileri memnuniyetle karşılıyoruz. Bu konuda harekete geçmeleri çağrısında bulunuyoruz.
Olağanüstü piyasa koşullarının neden olduğu fiyat artışlarını azaltmak ve enerji arzını güvence altına almak için tavan fiyat gibi ek önlemler de dahil olmak üzere derhal harekete geçileceği belirtilen bildirgede, G7 ülkelerinin iklim ve çevresel hedeflerinden ödün vermeden Rus enerjisine olan bağımlılığı aşamalı olarak sona erdirme taahhüdü yenilendi.
DOĞAL GAZA GEÇİCİ YATIRIM DESTEĞİ
Enerji arzında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) teslimatlarının oynayabileceği rolün önemine işaret edilen bildirgede, mevcut küresel enerji krizine yanıt olarak bu sektöre yatırım yapılması gerektiğine vurgulandı.
RUS PETROLÜNE TAVAN FİYAT
Rusya'nın petrol üretimi savaşın başladığı tarihten itibaren yüzde 8 düşmesine rağmen petrol fiyatlarının artışıyla hükümetin hala sabit bir petrol gelirine sahip olduğu tahmin ediliyor. Rus petrolüne tavan fiyat planıyla G7 liderleri, Rusya'ya yönelik mevcut yaptırımlara karşı ülkenin hala ciddi petrol gelirine sahip olmasının önüne geçmek istiyor.
Çin ve Hindistan’ın Rus petrolünün en büyük alıcıları pozisyonuna geldiğinin altını çizen uzmanlar ise Rus petrolüne tavan fiyat getirilmesinin oldukça zor olacağını savunuyor.
Öte yandan, tavan fiyat uygulamasının, Rus petrolünün taşınmasında yer alan Batılı bankacılık, sigortacılık ve nakliyat şirketlerine baskı uygulanarak hayata geçirilebileceği düşünülüyor.