Tgrt Haber

Ruslar Türkiye’nin kapısını çalıyor: Ambargodan kaçan yatırım için geliyor

12 Mart 2022 19:48 - Güncelleme : 12 Mart 2022 20:01
Ruslar Türkiye’nin kapısını çalıyor: Ambargodan kaçan yatırım için geliyor

Ukrayna saldırıları nedeniyle art arda ambargoya maruz kalan Rusya, rotayı Türkiye’ye çevirdi. Devam eden işgal girişimi turizm, gıda, enerji, ihracat ve gayrimenkul, elektronik alanlarında zorluk çıkardı. Birçok dünyaca ünlü şirket Rusya’dan elini kolunu çekti. Rus yatırımcılar ise Türkiye’nin yolunu tutmaya başladı.

Rusya, Ukrayna’ya saldırılarını aralıksız sürdürürken ABD ve AB ülkelerinden peş peşe yaptırımlar açıklandı. Rusya'nın 23 Şubat'ta başlattığı Ukrayna saldırısı, ülkeyi ekonomik olarak büyük bir çıkmazın içine soktu.

22 Şubat'tan bu yana, birçoğu ekonomik olmak üzere 2 bin 778 yeni yaptırıma maruz kalan Rusya, toplamda ise 5 bin 530 ile İran'ı da geçerek dünyanın en fazla yaptırım uygulanan ülkesi oldu. Küresel markalar Rusya’da faaliyetlerini durdurdu.

Ruslar Türkiye’nin kapısını çalıyor: Ambargodan kaçan yatırım için geliyor

Özellikle perakende, gıda ve elektronik eşyada Rus yatırımcı-alıcılar bu markaları Rusya-Ukrayna krizinde hakem rolünü üstlenen Türkiye’den tedarik etmenin yollarını aramaya başladı.

BAVUL TİCARETİ

Rus iş adamları tekstil ve dayanıklı tüketim malzemelerini tedarik etmek için Türk tedarikçiler ile bir araya gelmeye başladı. Türkiye’ye gelen Rus turistler bavul ticareti ile ülkelerine ürün taşımaya başladı. Gürcistan olan sınır ticaretinde de ciddi bir artış yaşandı.

Ayrıca, Rus bankalarının önemli bir bölümünün yaptırıma uğraması, Rusların Türk bankalarına yönelmesine neden oldu.

GAYRİMENKULE HÜCUM

Öte yandan Avrupa'nın ambargo uyguladığı Rusya'nın üst gelir grubu vatandaşları, kapanan kapıların ardından Türkiye'yi güvenli liman seçti. Antalya ve İstanbul'daki lüks ve markalı konut projelerine yatırım için acentelerle görüşen Ruslar, para transferi sorununun çözülmesi durumunda birikimlerini Türkiye'de gayrimenkule çevirmek için sıraya girdi.

Ruslar Türkiye’nin kapısını çalıyor: Ambargodan kaçan yatırım için geliyor

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...