Tgrt Haber

Yaptırımların şiddeti gün geçtikçe artıyor: Rusya iflasın eşiğinde mi?

11 Mart 2022 09:18 - Güncelleme : 11 Mart 2022 09:35
Yaptırımların şiddeti gün geçtikçe artıyor: Rusya iflasın eşiğinde mi?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimini başlattığını günde bu yana sert yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor. Yaptırımların boyutu İran ve Kuzey Kore gibi ülkeleri geride bıraktı. Lavrov, yaptırımlara karşı önlem almaya başladıklarını açıklasa da Rusya’nın iflas edebileceğine dair iddialar ortaya atıldı.

Vladimir Putin’in 24 Şubat sabahı verdiği saldırı emri ile Rus ordusu Ukrayna’ya girdi. İşgal girişimine başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesi çok sert tepki gösterip yaptırım kararlarını art arda açıkladı. Rusya’ya karşı uygulanan ekonomik yaptırımlar yavaş yavaş etkisini göstermeye başladı. Geçen hafta enflasyon yüzde 2,2 artışla 2008’den bu yana en yüksek haftalık artış oldu.

FİYAT ARTIŞLARI YÜZDE 17’E DAYANDI

Rusya işgal girişimine başladığı hafta ülkede üretilen yerli otomobil fiyatları yüzde 17, ev aletleri ve televizyon fiyatları yüzde 15, akıllı telefon fiyatları ise yüzde 10’luk artışlar gözlemlendi.

RUBLE BÜYÜK DÜŞTÜ

Bu rakamlara rubledeki değer kaybının henüz tam etki etmediği düşünülüyor. Rus rublesi savaş öncesi gerilimin tırmandığı günlerde dolar karşısında 80 seviyesine yükselmişti. Bu 155'e kadar çıktı. Ruble neredeyse iki katı değer kaybetti. Bu yükseliş, Rusya Merkez Bankası'nın rubleye müdahale ettiğini duyurmasına rağmen yaşandı. Ülkede iki haftadır da borsalar açılmıyor. Rusya'nın 15 gün önce 220 seviyesindeki risk primi CDS 3 bin puana dayandı. CDS'ler iflas riskine işaret ederken, yabancı kuruluşların yaptığı değerlendirmeler de bunu destekliyor.

Yaptırımların şiddeti gün geçtikçe artıyor: Rusya iflasın eşiğinde mi?

RUSYA İFLASTA SÖYLEMLERİ

Yatırım bankası Morgan Stanley, Rusya'nın dış borç ödemesi yapabilme olasılığının zayıf olduğunu, bu nedenle en olası senaryonun iflas olduğunu belirtti. Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu da Rusya'nın notunu çöp seviyesine çekti. Rusya'nın iflas etmeyebileceğine ilişkin çeşitli görüşler de var. Rusya'nın petrol ve doğalgaz ihraç ederek hayli yüksek bir ticaret fazlası elde ettiğini bu nedenle dış borcunun düşük olduğu belirtiliyor. Rusya Merkez Bankası'nın 640 milyar dolar civarında da rezervi var. Ancak uygulanan yaptırımlar nedeniyle bu rezervin büyük kısmına erişim sağlayamıyor. Ekonomistler Rusya'nın ödeme krizi yaşayıp yaşamayacağının önümüzdeki haftalarda belli olacağını dile getiriyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...