Rusya Ukrayna krizinde yumuşama dövizi nasıl etkiler? İslam Memiş'ten çarpıcı analiz
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna sınırındaki birlikleri kısmi olarak geri çektiklerini açıklamasıyla piyasalarda rahatlama yaşandı. Peki krizdeki yumuşama döviz fiyatlarını nasıl etkiler? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, 'altın, dolar, euro kaç lira olur?' değerlendirmesiyle yatırımcılara yol gösterdi.
ABD ve İngiltere hafta boyunca yaptıkları açıklamalarla hafta içinde Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal hareketinin başlayacağını duyurdu. Bütün dünyanın diken üzerinde beklediği krizde yumuşama sinyalleri geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna sınırdaki bazı birliklerin çekildiğini doğruladı. Putin Avrupa ile krizin çözümü için müzakerelere başlamak istediklerini de sözlerine etkiledi. Açıklamaların ardından piyasalarda rahatlama yaşanırken dövizde hareketliliğin ne yönde olacağı merakla beklenmeye başladı.
13.48 BANDI YUKARI YÖNLÜ KIRILDI
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'in haftaya dair değerlendirmesinde dövizdeki hareketllikle ilgili önemli ipuçları yer aldı:
Borsada 2000 puanın altına sarkmaları bu hafta takip edeceğim. Rusya-Ukrayna kaosunu bitirecek net bir mesaj gelirse düşüşler devam eder. Dolar 13.50 liradan kapandı, 13.48 bandı yukarı yönlü kırıldı. Enflasyon açıklandığında 13.63 görüldü ancak bu kırmızı çizgi olduğu için kırılmadı. Bu jeopolitik riskler nedeniyle 13.68'de görülebilir. Çatışmalar başlarsa 13.80'e doğru sıçramalar da görebiliriz. Ancak ben bu iki seviyenin de üzerinde alımlara sıcak bakmıyorum.
UZUN VADE İÇİN ALIM FIRSATLARI OLUŞACAK
Euro TL kuru ise dolar kurunu takip edecek. Euro dolar paritesi 1.1480 bandına kadar yükselişin ardından düşüş başladı. Pariteninin 1.15 bandının yukarısında olması lazım ancak tuzak fiyatlama olduğu için tam tersine bir düşüş gördük, bu düşüşler biraz daha devam edecek gibi. 1.12 bandının altını görebiliriz. Çekilme devam ederse 1.11 ya da 1.1090 bandını da görebiliriz. Bu durumda uzun vade için alım fırsatları oluşacak. Bu yüzden sepetinizde euro bulundurmak gerekiyor. Benim nazarımda şu an için euro ucuz.
800 LİRA ÜZERİNDE GRAM ALTIN ALINMAZ
Rusya Ukrayna krizi sadece dövizi değil gram altın, ons altın, petrol ve bitcoin fiyatlarını da yakın etkiliyor. İslam Memiş'in piyasalardaki diğer emtialarla ilgili değerlendirmesi şu şekilde:
Gram altında ise 790 liraya kadar geriledikten sonra 808 lira seviyesinden kapanış yaptı. 800 lira seviyesinin üzerinde gram altın alınmaz 770 ya da 750 bandına gerileyince alabilirsiniz. Bu düşüncem halen geçerli. Sepetinizdeki düşük maliyetli altın ve dolarınıza dokunmayın, daha bir süre bu düşük maliyeti yakalayamayacaksınız.
ONS ALTINDA ŞUBAT SONUNU BEKLEMEK MANTIKLI
Ons altın 1820 dolardan yükselip 1861 dolardan kapanış yaptı. Enflasyondan sonra yukarı yönlü hareketler olması gerekiyordu. Biden'ın açıklamaları olmasaydı 1790 dolara kadar düşüş görecektik. Ancak jeopilitik riskler hızlı yükselişleri beraberinde getirdi. Ancak çatışma olacağını tahmin etmiyorum yükselişler de bu yüzden kalıcı olmayacaktır.
Eğer çatışma olursa 2000 dolarları zorlayan bir ons altın görürüz ki o zaman bambaşka bir dünya ekonomisini yorumluyor oluruz. Şubat sonuna kadar beklemek daha mantıklı karar.
BİTCOİN'DE KALDIRAÇLI İŞLEM YAPMAYIN
Petrol fiyatları yıl içinde 107 dolar seviyesine kadar yükselecek. Zamlar da gelmeye devam edecek.
Bitcoin'de ise satışlarla 40 bin dolar seviyesine kadar bir gerileme olabilir. Şu anki yükselişler tuzak yükselişler. Kaldıraçlı işlem yapmayın.
Sterlin dolar bantı 1.35 bandının altına düşerse alım yapmayı düşünüyorum.
İNSANLAR ENFLASYONLA FAKİRLEŞTİRİLİYOR
Rusya Ukrayna gerginliği nereye gidecek bilmiyoruz. ABD, Rusya'nın önümüzdeki hafta Ukrayna'yı işgal edeceğini söylüyor. Ben de bunun manipülasyon olduğunu, enflasyonu unutturmak için yapıldığını düşünüyorum. İsrail de devreye girdi ve vatandaşlarını geri çağırdı. Bakalım kimin dediği doğru çıkacak.
Dünyadaki bütün insanlar şu anda enflasyonla fakirleştiriliyor. Varlıkları manipülasyonla alıyorlar. Geçici enflasyon denilerek yapıldı şimdi de Rusya-Ukrayna gerginliğiyle yapılıyor.