Tgrt Haber

Rusya yaptırımda yumuşuyor

17 Aralık 2015 05:49
Rusya yaptırımda yumuşuyor

Rus gazeteleri, Rusya’nın Türkiye’ye karşı açıklayacağı yaptırımların, ekonomik endişeler nedeniyle hafif şiddette olacağını yazdı. Yaptırımların 10 Aralık’tan önce yapılmış anlaşmaları kapsamadığı belirtilirken, büyük Türk şirketlerin hedef alınmayacağı kaydedildi.

 Türkiye’ye ve Türk şirketlerine yönelik yaptırımları genişletme hazırlığında olan Rusya, fiyat ve enflasyon artışını körükleyecek yaptırımların şiddetini azaltma çabasına girdi. Son dönemde, uluslararası bazı şirketlerin tedarik açısından sıkıntı çektiği için üretim durdurma kararı alması da Rus hükümetinin işini zorlaştırdığı belirtildi. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’e 10 Aralık’ta sunulan yaptırımlara dair yeni belgenin ayrıntılarına ulaşan Kommersant gazetesi, Türkiye’ye ve Türk şirketlerine yönelik yasakların ‘hafif şiddette’ olacağını yazdı. Gazetenin haberinde yaptırımların özellikle Rusya’daki büyük Türk yatırımcıları ve perakende zincilerini hedef almayacağı belirtildi.

10 ARALIK ÖNCESİ

Kommersant gazetesinde yer alan habere göre yeni yaptırımların devlet ihalelerinden men edilmekten, inşaat ve otelcilik sektörüne kadar uzanması gündemde. Ancak tüm bu önlemler, 10 Aralık tarihinden önce yapılmış anlaşmaları kapsamayacak. Halihazırda Rusya’da çalışan şirketlerin ise yasak kapsamında olmayacağı vurgulandı. Haberde görüşüne yer verilen Rus yetkilisi, “Kendi bindiğimiz dalı kesmek istemiyoruz. Yaptırımlar Rusya ekonomisi için minimum zarar getirecek şekilde olacak” dedi. Haberde, yaptırımların “yumuşak” olduğu ve pek çok sektör temsilcisine “nefes aldırdığı” belirtilirken, Efes’den Kastamonu Holding’e, Colin’s’den LC Waikiki’ye kadar pek çok isim yapmış Türk şirketi sıralanadı ve yeni yaptırımların bu gibi büyük şirketleri etkilemeyeceği yorumu yapıldı. Medvedev’e sunulan teklifte, Türk tüzel kişiliği olan şirketlerin Rusya’da faaliyet göstermeleri yasak olan sektörler listeleniyor. İnşaat, turizm ve otelcilik faaliyetlerinin, Türkiye’de kurulu şirketlerin Rusya temsilcilikleri üzerinden yapılmasına izin verilmiyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...