Tgrt Haber

Rusya'dan nükleer manipülasyon

10 Aralık 2015 05:43
Rusya'dan nükleer manipülasyon

Dün ilk önce Rusların Akkuyu inşaatını durduğu haberi geldi fakat Enerji Bakanlığı haberi yalanlandı. Habere konu iddianın, Rusya tarafından planlı olarak sızdırılmış olabileceği belirtiliyor.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi sürerken, Rusların yapımını üstlendiği Akkuyu Nükleer Santralı konusundaki spekülasyonlar kafa karıştırdı. Dün akşam Reuters'ın paylaştığı haberde, Rusların santral yapımını askıya aldığı iddiasına yer verildi. Resmi kaynaklardan doğrulanmamasına karşın, kafaları karıştıran iddia Enerji Bakanlığı’nı da harekete geçirdi. Bakanlık yetkilileri, kendilerine ne Rusya’dan, ne de Akkuyu NGS'den ‘resmi bildirim’ yapıldığının altını çizdiler.   

PLANLI MI SIZDIRILDI? 

Rusya'nın söz konusu iddiaya ilişkin yalanlama veya doğrulama yapmaması, iddianın planlı olarak sızdırıldığı ve bu yolla manipülasyon ortamı oluşturularak piyasaların etkilenmesinin amaçlandığı kuşkusunu uyandırdı.

Bitmezse tazminat öder

2022 yılına kadar tamamlanması planlanan Akkuyu NGS’nin, sözleşmede de bilirtilen bu tarihe kadar teslim edilmemesi halinde, yüklenici Rus şirketinin tazminat yükümlülüğü bulunduğu kaydediliyor. Yetkililer, şu ana kadar ne Rusya tarafından, ne de Akkuyu NGS’yi inşa edecek firma yetkililerinden “çalışmaların durdurulduğu" veya “projenin iptal edildiği" yönünde hiçbir resmi bildirim gelmediğinin altını çizdi.

3.5 milyar doları da yanar

Rusya'nın, nükleer santral inşaatını iptal etmesi halinde, bugüne kadar harcadığı 3.5 milyar dolar yanacak. Üstüne Türkiye'ye yüklü bir miktar da tazminat ödeyecek. Santralın toplamda 22 milyar dolara mal olması bekleniyor. Türkiye, Akkuyu’nun ardından Sinop’ta Japonlarla ikinci nükleer santralı yapma kararı da almış, üçüncü santral için de çalışmalara başlamıştı.

Anlaşma hükümleri açık

Uçak krizinin ardından işadamlarına zorluklar çıkaran, bazı ticaret ürünlerine yaptırım kararı alan Rusya’nın krizi büyüten açıklamaları Ankara’nın tepkisine yol açmıştı. Özellikle televizyonları aracılığıyla spekülasyona yönelen Moskova yönetiminin, Türkiye’nin büyük önem verdiği Akkuyu Nükleer Santralı konusunda da açık bir manipülasyona giriştiği yorumları yapılıyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri, yaşanan gerginliği daha da büyütme düşüncesindeki bazı kesimlerin, Akkuyu konusunda spekülasyona yöneldiğini kaydediyor. Anlaşma hükümlerinin açık olduğunu vurgulayan yetkililer, santral yapımının durdurulması veya vazgeçilmesi durumunda Rus şirketin yüklü yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini belirtti. 

Ruslar olmazsa başkası yapar

Geçtiğimiz haftalarda, gerginliği Akkuyu'ya sıçrayıp sıçramayacağını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı: "Mersin Akkuyu’yu Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar. Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar. Dolayısıyla o konuda daha hassas olması gereken Rusya."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...