Rusya’nın B planı ortaya çıktı! Batı'nın SWIFT hamlesine önceden hazırlanmış
Rusya’nın Donbass’ta başlattığı askeri harekatın ardından çeşitli yaptırımlarla Vladimir Putin’i vazgeçirmeye çalışan Batı, Rusya’nın uluslararası para transferine zemin sağlayan ‘SWIFT’ sisteminden çıkarılmasını da istiyor. Ancak Moskova yönetiminin, 2014 yılında aynı işlevi gören ve tamamen kendine ait SPFS sistemini geliştirdiği, SWIFT’ten çıkması halinde batının tahmin ettiği kadar zor duruma düşmeyeceği ortaya çıktı.
SWIFT, dünyada 200 ülkeden 11 bin önemli şirket, finans kuruluşu, bankalar gibi kuruluşları içinde barındırıyor. Sistem, 11 bin aktörün finansal iletişim mekanizması. Ticaret, kur takasının temeli aslında SWIFT’te oluşuyor. Günlük 50 milyon işlem yapılıyor. Bunun yaklaşık yüzde 1,5’i de Rusya üzerinden geçtiği belirtiliyor.
Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri harekatı neredeyse tüm Avrupa ülkeleri kınarken özellikle sivillere zarar verme eğilimi, yalnızca ülke liderlerini değil halkları da Rusya’ya karşı kışkırtıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin ‘daha fazla sivil ölmemesi için masaya oturma’ teklifini ‘Müzakereye hazırız’ şeklinde cevaplayan Putin, Rus ordusunu başkent Kiev’e kadar soktu.
AVRUPA ÜLKELERİ TEDİRGİN
Bunun üzerine Ukrayna’ya çeşitli yaptırımlar uygulamaya karar veren batılı devletler, özellikle ekonomik anlamda Rusya’yı zor duruma sokarak yıldırma politikası uygulamayı hedefliyor. Bu yaptırımlar çerçevesinde Ukrayna, Rusya’nın uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılmasını talep etti. AB liderleri perşembe günü gerçekleştirilen zirvede bu konuyu tartıştı. Almanya ve İtalya dahil bir çok Avrupa hükümeti Rusya'nın bu uluslararası ödeme sisteminden dışlanmasının kendi ekonomilerine daha çok zarar vereceğini düşünüyor. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise buna ancak son çare olarak başvurulabileceğini söyledi.
2014 yılında da Rusya Ukrayna arasında yaşanan krizin zirveye ulaşmasıyla AB ve ABD farklı yaptırımlar uygulamaya başladı. İngiltere Başbakanı David Cameron ise “Rusya’yı gerekirse SWIFT’ten çıkarırız” sözleri Rusya’yı harekete geçirdi.
SWIFT’E KARŞI YENİ SİSTEM
Putin, Kırım’ı ilhakından sonra benzer durumla karşılaştığı için 2014’te B planını hazırlamıştı. Rusya, SWIFT'e alternatif SPFS (Mali Mesajlaşma) adını verdiği kendine ait para transferi sistemi geliştirdi. Rusya SWIFT’e alternatif olabilecek 2015 sonbaharında SPFS adı verilen yeni bir sistem kurdu. Bugün 400’den fazla finans organizasyonu bu yapıya geçiş yaptı. Başta Çin ve İran birçok ülkenin desteklediği sistemle Moskova, Batı yaptırımını etkisiz hâle getirdi. Rusya’nın kendisine 5 yıl yetecek kadar 600 milyar dolarlık döviz ve altını olduğu da belirlendi. Rusya’da bulunan Türk sermayeli bankalar da sistemi kullanmaya başladılar. SPFS’deki işlem hacmi, ülkedeki SWIFT trafiğinin yüzde 20’sine yaklaştı.
Günlük işlem sayısı 70 binin üzerine çıktı. Ekonomistler, Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılmasının Batının göze alamayacağını belirtiyor.
RUSYA’NIN İHRACATINDA İLK BEŞ ÜLKE
1. Çin - 57 milyar $
2. Hollanda - 45 milyar $
3. Almanya - 28 milyar $
4. Türkiye - 21 milyar $
5. Belarus - 21 milyar $
RUSYA’NIN İTHALATINDA İLK BEŞ ÜLKE
1. Çin - 54 milyar $
2. Almanya - 25 milyar $
3. ABD - 13 milyar $
4. Belarus - 12,8 miltar $
5. İtalya - 10,9 milyar $
İHRACATINDA BAŞLICA ÜRÜNLER
- Mineral yakıtlar ve yağlar
- Ham petrol, petrol yağları
- Demir ve çelik
- Tahıl ürünleri
- İnciler, değerli taşlar
İTHALATINDA BAŞLICA ÜRÜNLER
- Nükleer reaktörler
- Elektrikli makine
- Hava yolu, uzay araçları
- İlaçlar ve tıbbi malzeme