'Rusya'ya meyve sebze ihracatında 100 milyon dolar hedefi'
BAİB Başkanı Satıcı, '2017 yılında Rusya Federasyonu'na yaş meyve sebze ihracatını 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz' dedi.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya tarafından kısıtlaması kaldırılmış ürün gruplarının toplam meyve sebze ihracatının yaklaşık yüzde 60-65'lik bir kısmını oluşturduğunu belirterek, "Eğer yıl bitmeden de bu işler rayına girerse ve kısıtlamalar tamamen kalkarsa 2017 yılında Rusya Federasyonu'na yaş meyve sebze ihracatını 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.
TİM Yönetim Kurulu Üyesi de olan Satıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İstanbul'daki enerji zirvesinde baş başa sorunların çözümü konusunda görüşmeler yaptıklarını hatırlatarak, kendileri açısından sevindirici gelişmelerin yaşandığını söyledi.
Bazı kısıtlamaların kaldırılmasının yanında bazı ürünlerde sıkıntının devam ettiğini dile getiren Satıcı, "Türkiye'nin Rusya Federasyonu'na yaklaşık 900 milyon dolarlık bir yaş meyve sebze ihracatı vardı. Bunun yaklaşık yüzde 60'lık kısmı, yani narenciye ürünleri ve meyve gruplarında kısıtlamalar kaldırılıyor. Bu, bu anlamda çok sevindirici." diye konuştu.
Satıcı, örtü altı üretimde ihraç edilen domates, salatalık ve diğer sebze gruplarında ise henüz kısıtlamanın kalkmadığını, bununla ilgili her iki ülkenin ilgili bakanlık yetkililerinin çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.
Satıcı, gelecek haftalarda narenciye ve meyvede olduğu gibi domateste de bu kısıtlamanın kaldırılmasını beklediklerini dile getirerek, "Şu an kısıtlaması kaldırılmış ürün grupları toplam meyve sebze ihracatının yaklaşık yüzde 60-65'lik bir kısmını oluşturuyor ve eğer yıl bitmeden de bu işler rayına girerse ve kısıtlamalar tamamen kalkarsa da 2017 yılında Rusya Federasyonu'na yaş meyve sebze ihracatını 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.
"Rusya tarafı bu konuda oldukça memnun"
İstanbul'da iki liderin yaptığı görüşmeye genel çerçevede bakmak gerektiğine işaret eden Satıcı, şöyle devam etti:
"Her iki liderin olumlu mesajlar vermesi, olumlu yaklaşım sergilemesi, Sayın Putin'in Türkiye'yi ziyaret etmesi, karşılama ve askeri işbirliği alanından başlayıp enerjiyle tarım ürünleriyle devam eden toplantı süreçlerin tümüne baktığımızda önemli olan ilk etapta Rusya tarafına bunun yansımasıydı. Takip ettiğimiz kadarıyla Rusya tarafı bu konuda oldukça memnun ve tatmin olmuş durumda, bu anlamda da süreci hızlandıracak diye düşünüyoruz."
Satıcı, her iki liderin St Petersburg'da yaptığı ilk görüşmede sıkıntıların kademeli olarak giderileceğinin öngörüldüğünü, önce charter uçuş yasaklarının kalktığını vurguladı. Vize serbestisi şu anda uygulanmasa da iş adamlarına vize serbestisi verilmesinin konuşulduğunu anlatan Satıcı, şunları kaydetti:
"Rusya'daki Türk firmalarının çalışma yasağı kısmen kaldırıldı. Bunun genişletilmesini bekliyoruz. Yıl sonuna doğru kademeli olarak kalkacağını tahmin ediyoruz. Bu şekilde gerçekleşmesine müteakip 2017'de hem tarımda hem turizmde hem ihracatta hem enerjide hem de diğer sektörlerde Türkiye'nin Rusya'yla hedeflediği 100 milyar dolarlık dış ticaret hacmini yakalama noktasında karşılıklı çalışmalar başlatacaktır."