Tgrt Haber

Sahte zeytinyağına dikkat! Fiyatlar uçtu, uzman isim uyardı

Editör: İmran Baran / Kaynak: tgrthaber.com.tr
16 Kasım 2023 17:47 - Güncelleme : 16 Kasım 2023 17:51
Sahte zeytinyağına dikkat! Fiyatlar uçtu, uzman isim uyardı

Zeytinyağı fiyatlarının artmasıyla sahte zeytinyağı üreticilerinin iştahı tekrar kabardı. Yükselişi fırsat bilen sahteciler çeşitli hile yöntemleriyle ucuz sıvıyağları hakiki zeytinyağı ile karıştırıp daha düşük fiyata satışa sundu.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle rekoltesinde düşüş yaşanan zeytin​, zeytinyağı​ fiyatlarını da harekete geçirdi. Altınla yarışan zeytinyağı fiyatları tüketicinin cebini yakarken iç piyasadaki yükselişi fırsat bilenler çeşitli hilelerle sahte zeytinyağı üretip alıcıya sundu. Ziraat mühendisi Mesut Özmenay, tüketicilere yönelik uyarılarda bulunarak hileli zeytinyağına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanı Mesut Özmenay, zeytinyağı fiyatlarının sezon içerisinde daha da yükseleceğini değerlendirirken son dönemlerde yaşanan sahte gıda ürünlerindeki artışa da dikkat çekti. Tüketiciyi yanıltan bir diğer hususun da popüler zeytinyağı markalarının ismini kullanarak sahte zeytinyağını piyasaya sürenler olduğunu belirten uzman, rafine edilmiş zeytinyağlarının daha düşük kaliteye sahip olabileceğini söyledi. Özmenay, bu ürünlerin genellikle sadece "zeytinyağı" adı kullanılarak satıldığını ifade etti.

ZEYTİNİN DÖNÜŞÜM SERÜVENİ

Zeytinlerin elle veya mekanik olarak toplandığı hasat dönemlerinin genellikle sonbaharda gerçekleştiğini aktaran Özmenay, elle toplanan zeytinlerin daha az hasar gördüğü için daha iyi kalitede zeytinyağı üretimine imkan tanıdığını açıkladı. Hasat edilen zeytinlerin yıkanıp temizlendikten sonra öğütme işlemine tabi tutulduğunu belirten Özmenay, soğuk sıkım ve sıcak sıkım yöntemleri arasındaki farklara da değindi.

SOĞUK SIKIM VE SICAK SIKIM ZEYTİNYAĞININ FARKI NEDİR?

Soğuk sıkımın düşük sıcaklıklarda gerçekleştiği ve daha fazla aroma ile besin değerini koruduğu, ancak veriminin daha düşük olduğu bilgisini paylaşan Özmenay, sıcak sıkımın ise yüksek sıcaklıklarda gerçekleştiğini ve daha fazla yağ elde edildiği bilgisini aktardı. Sıcak sıkımda bazı aroma ve besin değerlerinin kaybolabileceğine vurgu yapan ziraat mühendisi, tüketicileri sağlıklı ve kaliteli olduğundan emin oldukları markaları tercih etmeleri yönünde uyarılarda bulundu.

Sahte zeytinyağına dikkat! Fiyatlar uçtu, uzman isim uyardı

UZMANINDAN İPUÇLARI

Zeytinyağı etiketlerinin dikkatle incelenmesi gerektiğini belirten uzman isim, ''Menşe bilgileri, işlem türü (soğuk sıkım veya sıcak sıkım), kalite derecesi ve marka bilgileri kontrol edilmelidir.'' dedi.

Kaliteli zeytinyağının tat ve aroma açısından farklılık gösterebileceğini belirten uzman, özellikle ekstra virgin zeytinyağının daha zengin bir tada ve aromaya sahip olduğunu ifade etti. Özmenay, zeytinyağı satın alınırken cam şişelerin seçilmesi gerektiğine ''Çünkü cam, ışık ve hava geçirmez, bu da zeytinyağının kalitesini daha iyi korur.'' sözleriyle vurgu yaptı.

''TALEP ARTARSA FİYAT​ DA ARTAR''

Özmenay, zeytinyağı fiyatlarının bir dizi faktöre bağlı olarak değişebileceğini, uzun vadede kaliteli zeytinyağına olan talebin devam etmesi durumunda fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Kaliteli zeytinyağı üretiminin daha fazla dikkat ve kaynak gerektirdiğini ifade eden Özmenay, geçen yıl 74 lira olarak açıklanan alım fiyatının bu sezon 295 liraya yükselerek 315 liradan rafa konulduğu bilgisini paylaştı. Özmenay zeytinyağı fiyatlarının dönem içerisinde 500 lirayı aşabileceğini değerlendirdi.

Kaynak: tgrthaber.com.tr

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...