Tgrt Haber

Sanayicinin elamanı da maaşı da devletten! Bakan Vedat Bilgin yeni teşvik paketini açıkladı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Dünya Gazetesi
21 Mart 2022 10:51 - Güncelleme : 21 Mart 2022 11:07
Sanayicinin elamanı da maaşı da devletten! Bakan Vedat Bilgin yeni teşvik paketini açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Üretim Sürecine Katılım adlı verilen yeni destek paketinin detaylarını tek tek açıkladı. Bilgin, destek programı kapsamında sanayiciye, elemanı da maaşı da devletin vereceğini söyledi.

Yeni uygulanacak destek paketi ‘Üretim Sürecine Katılım’ı ile sanayicinin nitelikli eleman sorununun çözümü amaçlanıyor. Yeni paketin detaylarını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, talebe göre elamanı da, maaşını da devletin ödeyeceği mekanizmanın devreye gireceğini söyledi.

İŞKUR’un önereceği elamanı istidan eden sanayiciye, 1 yıl istihdam şartıyla 3 ay boyunca ücret desteği verilecek. Yeni destek paketi kapsamında pilot il olarak seçilen Gaziantep’te istihdama olumlu katkı sağlanırsa uygulamanın ülke geneline yayılacak.

Vedat Bilgin, gündeme ilişkin Dünya gazetesinden Hakan Güldağ, Maruf Buzcugil ve Hüseyin Gökçe’nin sorularını cevapladı.

“İSTİSMAR YOLUNU KAPATTIK”

İŞKUR üzerinde çeşitli programların yürütüldüğünü ve bunlardan en yaygın kullanılanın işbaşı eğitim sisteminde bazı sorunların olduğunu belirten Bilgin, “Bazı işletmeler işbaşı eğitim desteğini alıyorlar, istismar edenler vardı. Bunun yolunu kapattık. Belki yine yeni yollar bulurlar ama onu da kapatacağız” ifadelerini kullandı.

İstismara en küçük bir fırsatın verilmemesi gerektiğini vurgulayan Bilgin, “3 ay destek, 3 ay da kendisi çalıştırıyor, 6 ay sonra işten çıkarıyordu. Başka bir deyişle asgari ücrete eleman çalıştırmış oluyor. 6 ay sonra bir daha alıyor. Bunlara artık izin verilmeyecek. Bu uygulama yeni istihdam da sağlamıyordu”

“İSTİHDAM ŞARTI 1 YILA ÇIKIYOR”

İstismarı önlemek için işbaşı eğitimde istihdam şartının 1 yıla çıkarılacağını belirten Bilgin,”İşbaşı eğitiminde 3 ay için insan alan işletmeler, 3x3, yani 9 ay kendileri çalıştıracaklar. 9 ay primine bakacağız. Böylece toplam 1 yıl olacak, bütün hakedişlerini alacak. 1 yıl sonra da işletme bu bir emek türüdür zaten eğitim maksatlı yapılan bir şeydir. O zaman işletmeye de üretime de katkı yapan bir nitelik hale geliyor. Yani nitelikli emek ihtiyacını da karşılamış oluyoruz.

“ELAMANI DA MAAŞI DA DEVLET VERECEK"

Üretim Sürecine Katılım teşvik programı için Gaziantep’in pilot il seçildiğini belirten Bilgin, bu program kapsamında doğrudan istihdam yapılacağını söyledi. Sanayicilerinin elaman arayışlarındaki bütün sorunların çözüleceğini belirten Bilgin, Yani eğitim yerine doğrudan eleman vereceğiz. 3 ay ücret primlerini, bütün sigortasını filan biz ödeyeceğiz. Sonra 9 ay istihdam yükümlülüğü ile süreç devam edecek.

"YENİ SİSTEMİN ÜCRET POLİTİKASI"

Üretim Sürecine Katılım teşvik programının ücret politikasının nasıl olacağını açıklayan Bilgin, ilk kademeye asgari ücretten başlayan 3 tür ücret kademesi olacağını söyledi. Bilgin, İlkokul mezunu çalışmak isteyenler, meslek okulu veya lise mezunu olanlar, yüksekokul veya mühendislik eğitimi almış olanlara üç kademeli bir kategorizasyon için yeni bir istihdam modeli olacak. Sonrakini işveren nasıl belirler onu biz bilemeyiz. Projenin Türk sanayisine soluk aldıracağını, taleplerin karşılanacağını düşünüyorum” dedi.

“ASGARİ ÜCRETİN VERGİ DIŞI BIRAKILMASI ÖNEMLİ”

Bu sene yapılan asgari ücretin yüzde 50’nin üzerinde olduğunu ve asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının çok önemli olduğunu belirten Bilgin, Bütün gelirlerde asgari ücretin vergi dışı bırakılması önemli. Sabit ücretle çalışanlar, AGİ kaldırıldı, ücreti düşüreceğim diyen işletmeler yanlış yaptı. İş kanunu anlaşılan ücretten geriye gidilmesini açıkça yasaklıyor. Asgari ücrete şartlar içerisinde bakmak lazım” dedi.

"ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEK Mİ?"

Yeni asgari ücretin yasal belirlenme tarihinin aralık ayı olduğunu belirten Bilgin, “Asgari ücretin eğer Meclis gündeme getirip değiştirmezse, Aralık’ta belirlenir, tabii olağanüstü şartlar olursa bu şartlara bakarak değerlendirilir. Ancak yasal durum Aralık ayını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Dünya Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...