Tgrt Haber

Sanayide yedi sektörden ihracat rekoru! Küresel şoklar Türkiye'nin tedarik zincirini etkilemedi

16 Temmuz 2023 12:11 - Güncelleme : 16 Temmuz 2023 12:14
Sanayide yedi sektörden ihracat rekoru! Küresel şoklar Türkiye'nin tedarik zincirini etkilemedi

Türkiye'de birçok sektörde nitelikli eleman eksiğinin giderek büyümesine rağmen özellikle sanayi alanında rekor satışlar gerçekleşiyor. Sanayide yılın ilk altı ayında ihracat yüzde 6,2 gerilemesine karşı 7 sektör ocak - haziran döneminde rekor satış oranı gerçekleştirdi.

Türkiye​'de işverenler, iş gücü yetersizliğinden yakınırken diğer yandan da sanayi alanında birçok firma ihracat​ rekorları kırıyor. Yılın ilk 6 aylık döneminde sanayi dış satımında, küresel ve ulusal ölçekli gelişmeler dolayısıyla yaşanan düşüşe karşın ihracat rekoru kırarak öne çıkan sektörler oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Deri​ ve deri mamulleri, otomotiv​ endüstrisi, elektrik ve elektronik, makine ve aksamları, mücevher, savunma ve havacılık sanayii ile iklimlendirme sanayii tüm zamanların en yüksek ocak-haziran ihracatını gerçekleştirdi.

Sanayi ihracatı ise bu yılın ilk yarısında yüzde 6,2 azalarak 88 milyar 357 milyon dolara indi. Söz konusu dönemde sanayi sektörünün Türkiye'nin toplam ihracatı içerisindeki payı yüzde 82 düzeyinde gerçekleşti.

7 SEKTÖRDEN REKOR

Deri ve deri mamulleri, otomotiv endüstrisi, elektrik ve elektronik, makine ve aksamları, mücevher, savunma ve havacılık sanayii ile iklimlendirme sanayii tüm zamanların en yüksek ocak-haziran ihracatını gerçekleştirdi.

OTOMOTİV 17 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Söz konusu dönemde, deri ve deri mamulleri 1,3 milyar dolar, otomotiv endüstrisi 17,3 milyar dolar, elektrik ve elektronik 7,9 milyar dolar, makine ve aksamları 5,5 milyar dolar, mücevher sektörü 3,4 milyar dolar, savunma ve havacılık sanayii 2,4 milyar dolar, iklimlendirme sanayii de 3,6 milyar dolarlık dış satıma imza attı.

SAVUNMA-HAVACILIK ARTIŞ ORANINDA LİDER

Yılın 6 ayında deri ve deri mamulleri yüzde 5, otomotiv endüstrisi yüzde 13,7, elektrik ve elektronik yüzde 8, makine ve aksamları yüzde 11,4, mücevher sektörü yüzde 13,1, savunma ve havacılık sanayii yüzde 21,6, iklimlendirme sanayii yüzde 6,7 ihracat artışı kaydetti.

EN ÇOK HANGİ ÜLKELERE SATILDI?

Ülkelere göre bakıldığında ocak-haziran döneminde Rusya Federasyonu'na deri ve deri mamulleri 118,8 milyon dolarlık, makine ve aksamları 699,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Almanya'ya otomotiv endüstrisi 2,4 milyar dolarlık, iklimlendirme sanayii 388,1 milyon dolarlık dış satım yaptı.

Bu dönemde, elektrik elektronik sektörü Birleşik Krallık'a 769,7 milyon dolarlık, mücevher sektörü Birleşik Arap Emirliklerine 753,1 milyon dolarlık ihracat yaptı.

İSTANBUL DERİ SATTI

İstanbul'dan 646 milyon dolarlık deri ve deri mamulleri, 1,8 milyar dolarlık makine ve aksamları, 1,4 milyar dolarlık iklimlendirme sanayii, 4 milyar dolarlık elektrik ve elektronik, 2,7 milyar dolarlık mücevher ihracatı gerçekleşti. Kocaeli'nden ise 4,4 milyar dolarlık otomotiv endüstrisi dış satımı yapıldı.

İŞ GÜCÜ AÇIĞI ALARM VERİYOR

Sanayi alanında ihracatta rekorlar kırılmasına rağmen şirketler, başta imalat sektörü olmak üzere her alanda eleman açığının büyüdüğünü söylüyor.  

Özellikle  tekstil-konfeksiyon, makine, turizm, inşaat gibi emek yoğun sektörlerde kalifiye ve ara eleman açığı yüzde 30’ları aşmış durumda. 

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca da hedeflerine ulaşabilmek adına nitelikli insan gücüne büyük ihtiyaç duyduklarını belirterek “Yalnızca nicelik değil nitelik anlamında da istihdamın artırılmasını önemsiyoruz” dedi.

TÜRKİYE TEDARİKTE ZİRVEYE YERLEŞİYOR

Reuters Events ve dünyanın en büyük konteyner nakliye şirketi Maersk tarafından yapılan araştırmada kiye’nin konumu ve rekabetçi işgücünün ülkeyi tekstil, kimya ve otomotiv de dahil olmak üzere bir dizi sektörde Avrupalı şirketler için son derece çekici getirdiği belirtildi.

Türkiye, uluslararası şirketler arasında “yakından tedarik” konusunda yüzde 9 ile en çekici ülkeler içinde yer aldı.

 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...