Tgrt Haber

Savaş gümüşü de vurdu: Talep düştü, fiyatlar arttı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
07 Kasım 2023 10:01 - Güncelleme : 07 Kasım 2023 12:06
Savaş gümüşü de vurdu: Talep düştü, fiyatlar arttı

İsrail’in Filistin topraklarına saldırması sonrası altın, borsa ve dolar gibi gümüş piyasası da etkilendi. Artan jeopolitik riskler gümüş piyasasında satışların azalmasına neden oldu. Esnaf ise fiyatların yükselmeye devam ettiğini ifade etti.

Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler küresel piyasaları da etkilemeye devam ediyor. Savaşın başlamasının ardından gümüş​ alımları azalırken fiyatlar artmaya başladı. Gümüşçü esnafı savaşın etkisini gördüklerini ifade ederek, vatandaşların gümüş alışverişinde azalma olduğunu aktardı. Gümüş satıcıları, geçmiş yıllarda bin liraya satılan gümüş setlerinin 4 ila 10 bin lira arasında satıldığını söyledi.

SAVAŞ​ ETİKETE YANSIDI

Eskişehir’de gümüş alım satım işi yapan Meryem Turgut, savaşın etkisinden kaynaklı olarak gümüş ürünlerinde fiyat artışı​ olduğuna vurgu yaptı. Vatandaşların gümüşe olan taleplerinin azaldığını dile getiren Turgut, “İsrail - Filistin savaşının etkileri bize de yansıdı. Ürünleri alıyoruz, vatandaşa satarken meblağ yüksek geliyor. Yerli halkımıza fazla satış yapamıyoruz.

Savaş gümüşü de vurdu: Talep düştü, fiyatlar arttı

Yurt dışından gelenler biraz bizi mutlu ediyor ama kısa süreli. Onlar gidince biz eski halimize dönüyoruz. Ekonomik bakımdan zorlanıyoruz. Döviz kurunun yükselmesinin de etkisi oluyor. Bu etkiyi biz de etiketlerimize yansıtmak zorundayız. Biz de zorluk çekiyoruz. Düğün yapacaklar düğün seti almak istiyor. Eskiden gümüş düğün seti bin lira civarında satılırken şu anda fiyatı 4 bin liradan 10 bin liraya çıkıyor. Alyans gibi tüm takılarımızda aşırı pahalılık var. Bunlar İsrail - Filistin savaşının etkisi” dedi.

ALICI İMİTASYONA YÖNELDİ

Vatandaşların gümüş yerine imitasyona yöneldiğini, ancak bu durumun yanlış olduğuna dikkat çeken Meryem Turgut, şöyle devam etti: “Haliyle vatandaşın talebi azalıyor. İnsanlar imitasyona dönmeye başlıyor. İmitasyon çelik olarak gümüşe alternatif olarak çıktı. Bunlar yarı fiyatına oluyor. Kararmıyor, bakımı olmuyor, ama bir defalık alınıyor sonra da atılıyor. Tamiratı tadilatı olmuyor. Gümüşü, altını alıyorsunuz en azından ömür boyu kullanıyorsunuz. Tamiratı, bakımı, parlatması her şeyi oluyor. Ama imitasyonun böyle bir şeyi yok.” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...