Savaş ortamında İslam Memiş’ten dolar ve altın dışında yeni tavsiye
Para ve altın piyasalarında gözler Rusya-Ukrayna savaşında. Rus saldırısının 2. gününde de küresel piyasalarda belirsizlik hakim. Peki altın yükselişe devam edecek mi? Dolar fiyatları artacak mı? Yatırımcıların savaş döneminde yapması gereken hamleler neler? Hangi hamlelerden uzak durulmalı? İslam Memiş, yatırımcılara kritik tavsiyelerde bulundu.
Rusya’nın Ukrayna’ya savaşı devam ederken para ve altın piyasalarında da hareketlilik sürüyor. Dolar yukarı yönlü hareket etse de düne göre bugün biraz düşüşte. Euro’da da düşüş gözlemleniyor. Altın yükselişini bugün de devam ettiriyor. Dün çakılan borsalarda ise toparlanma hareketleri mevcut. Bir süredir düşen kripto paraların savaşla birlikte yaşadığı kayıp hız kazanmış durumda. Peki piyasalar savaşın 2. gününde nasıl seyredecek? Gram altın yükselişini devam ettirecek mi? Dolar yükselecek mi? TGRT Haber’de para ve altın piyasaları uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara kritik tavsiyelerde bulundu.
BİR İKİ HAFTA KRİTİK
Savaş psikolojisinin etkisini küresel piyasalarda göstermeye devam ettiğini belirten Memiş, bütün varlıklarda ciddi bir belirsizlik olduğuna dikkat çekti. Birkaç hafta sert inişlerin ve sert çıkışların yaşanacağına dikkat çeken Memiş, yatırımcılara şu önerilerde bulundu:
“Yükseliş bitti ya da düşüş bitti gibisinden yatırımcılar net bir düşünceye sahip olmamalı. Savaşın belirsizliği devam ediyor. Döviz kurları ve emtia fiyatlarında yükselişler var. Dünyanın bütün borsalarında düşüşler var.”
BUNDAN KAÇIŞ YOK
Memiş, Rusya’nın dünyadaki yaptırımlara dayanacak gücünün olmadığını belirterek Rus halkının yaz mevsiminde ekonomik sorunlar dolayısıyla protestolar olabileceğini söyledi. “Dün Rusya borsalarındaki satış 150 milyar dolardı” diyen Memiş, “Operasyon devam ettikçe Rus borsalarında satışlar devam edecek. Rusya hazırlık yapsa da halk dayanamayabilir. Sokak eylemlerine dönüşebilir” ifadelerini kullandı. ABD’nin Rusya ile ticaret yapan ülkeler benim düşmanımdır açıklamasını değerlendiren Memiş, bunun Türkiye ekonomisine etkisini şöyle anlattı:
“Bu durum Türkiye tarafında doğalgaz, enerji krizi ve petrolde zamlara neden olacak. Ayrıca ulaşımda zamlar olacak. Turizm anlamında da zarar göreceğiz. Üçüncüsü tahıl tarafında yeni kriziler gündeme gelebilir. Türkiye bundan etkilenecek, bundan kaçış yok.”
NAKİT PARANIZ CEBİNİZDE DURSUN
Gerginliğin nerede biteceği konunda belirsizliğin devam ettiğini belirten Memiş, her ayın bir hikayesi olacağını belirterek “Mart ayında da Amerikan Merkez Bankasının (Fed) kararlarını konuşacağız” dedi. Martta farklı senaryolarında ortaya çıkabileceğini kaydeden Memiş, “Yatırımcılar yükseliş bitti, düşüş bitti gibi düşünüp şunu yaparsam kazanırım anlayışına sahip olmasındalar. 2022 yılı karmaşık bir yıl. Vatandaşlarımıza söylüyorum. Ukrayna’da gördük, insanlar bankalara koştu. Bir yatırım yapacaksanız hazırlığınızı önceden yapın. Ne kadar paranız olursa olsun en az bir ya da iki ay idare edecek nakit paranız var mı? Nakit paranız cebinizde bulunsun” diye konuştu.
SERMAYE BİR GECEDE EL DEĞİŞTİRDİ
ABD ve Londra’nın kazanan taraf olduğunu kaydeden Memiş, “Sermaye bir gecede el değiştirdi. Dolar endeksinin gerilemesi lazımdı ancak 97 üstündeydi. Amerika’da enflasyon 7 olarak açıklandıktan sonra bu jeopolitik risk patlak verdi. ABD burada çok güzel bir kazanç elde etti. Ons altında bir gecede 100 dolarlık bir düşüş gördük, bir günde sermaye el değiştirdi. Küçük yatırımcılar, al-sat yaparak kazanamaz. Londra ve ABD borsası siz para kazanasınız diye bu sistemi kurmuyor. Sizin elinizdeki parayı nasıl alırım, diye kuruyor” dedi.
TARIM EMTİALARINA YATIRIM YAPIN
Yatırımcıya tarım emtialarını tanımasını öneren Memiş, şunları söyledi:“Buğday belkemiğidir emtiaların. Vatandaşların tarım emtialarına yatırım yapması gerekiyor. Kamu bankalarından kontrat imzalayarak devletin lisanslı depolarından bu yatırımı yapabilirler. Bundan sonra tarım emtiaları ciddi artışlarını sürdürecek. Tarım emtiaları kıtlık, kuraklık ve savaş döneminde en önemli yatırım aracıdır. Fiziki olarak da satın alabilirsiniz. Özellikle küçük yatırımcıya önerim budur.”