Tgrt Haber

Sedir mantarı üreticisine kâr üstüne kâr getiriyor, Uzak Doğu ülkeleri vazgeçemiyor

Editör: İmran Baran / Kaynak: Anadolu Ajansı
12 Kasım 2023 16:04 - Güncelleme : 12 Kasım 2023 16:09
Sedir mantarı üreticisine kâr üstüne kâr getiriyor, Uzak Doğu ülkeleri vazgeçemiyor

Sedir mantarı yüksek ticari getirisiyle üreticisinin yüzünü güldürüyor. En çok Uzak Doğu ülkelerinden talep gören mantarın bir kilosundan 50-60 lira gelir elde ediliyor. Faydaları saymakla bitmeyen mantarın ülke ekonomisine 550 milyon lira katkı sağlaması bekleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, dünyada ve Türkiye​'de tıbbi ve aromatik bitkilere olan ilgi ve talep her geçen yıl artıyor. Türkiye ise  mantar biyolojik çeşitliliği açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Yüksek ticari getirisiyle bilinen sedir mantarı; lezzeti, tıbbi faydaları ve ekonomik değeriyle, bu zenginlik içindeki önemli türlerden biri olarak yer alıyor.

FAYDALARI SAYMAKLA  BİTMİYOR

Bilimsel adı "Tricholoma anatolicum" olan sedir mantarının, antimikrobiyal, antioksidan, antidiyabetik, antitümor etkileri bulunduğu ve bu kapsamda karaciğerin korunmasına, bağışıklığın düzenlenmesine, kolesterolün ve şekerin düşürülmesine faydası olduğu biliniyor.

UZAK DOĞU ÜLKELERİNE İHRAÇ EDİLİYOR

Orman Genel Müdürlüğü, sedir mantarı üretiminin sağlıklı bir şekilde devam etmesi, üretim miktarının ve verimliliğinin artırılması, orman köylüsünün refahına ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla 2022-2026 yıllarını kapsayan ‘Sedir Mantarı Eylem Planı’nı hazırladı.

Aydın, Antalya, Denizli, Karaman, Kahramanmaraş, Konya, Muğla ve Osmaniye'de yayılan sedir mantarı, son yıllarda, özellikle Adana-Feke yöresindeki orman köylülerinin en önemli gelir kaynaklarından biri haline geldi. Mantar türleri arasında çok yüksek ticari değeriyle dikkati çeken sedir mantarı, başta Japonya​ olmak üzere Uzak Doğu ülkelerine ihraç ediliyor.

Sedir mantarı üreticisine kâr üstüne kâr getiriyor, Uzak Doğu ülkeleri vazgeçemiyor

DOĞRU ÜRETİLMEDİĞİNDE FİYATI DÜŞÜYOR

Sedir mantarı 20 santimetreye kadar büyüyebiliyor. Yetiştirilmesi sırasında deformasyona uğraması halinde kat getirisi düşüyor. Mantarın baş kısmı (şapka) açılmaya başladığında kalitesi de azalıyor. Hasadı, bitkinin fiziki yapısına dikkat ederek yapan orman köylüleri, mantarları ilk olarak toptan satış noktalarına taşıyorlar. Burada satın alınan mantarlar, daha sonra özel toplama merkezlerinde temizlenerek taşıma kaplarına yerleştiriliyor. Bu aşamadan sonra herhangi bir uygulama yapılmaksızın doğrudan ihraç ediliyor.

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI 550 MİLYON LİRAYI BULACAK

Mantar üretimi miktarı, toplama sezonundaki iklim koşullarına bağlı olarak farklılık gösteriyor. Yıllık yaklaşık 100 tondan fazla sedir mantarı Japonya'ya ihraç ediliyor. Orman köylüleri, 1 kilogram sedir mantarından 50-60 lira gelir elde edebiliyorlar. Japonya'ya ihraç edilen sedir mantarı için ortalama toptan satış fiyatı, kilogram başına 85-100 dolar arasında değişiyor.

Eylem planı kapsamında 5 yılda Adana, Antalya, Hatay, Kahramanmaraş, Konya, Mersin ve Muğla'da yapılan çalışmalarla sedir mantarının ülke ekonomisine 550 milyon lira katkı, orman köylüsüne de 110 milyon lira gelir sağlaması planlanıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...