Tgrt Haber

Şehirler 11 bin proje ile canlandı: 21 yılda 464 milyarlık yatırım

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
16 Kasım 2023 12:56 - Güncelleme : 16 Kasım 2023 15:05
Şehirler 11 bin proje ile canlandı: 21 yılda 464 milyarlık yatırım

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İller Bankası (İLBANK) yardımıyla yerel yönetimlere AK Parti iktidarında içme suyundan, yenilenebilir enerjiye şehirdeki birçok projenin yapımı için belediyelere 464 milyar lira tutarında para gönderdi. Bu bütçe ile 11 bin proje hayata geçirildi. 

Çevre​, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yerel yönetimlere verdiği destekler artarak devam ediyor. İhlas Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, çevre yatırımları için yerel yönetimlere son 21 yılda 22 bin 467 proje için 41 milyar 348 milyon lira destek sağlandı. 2023 yılı için verilen destek 1 milyar 923 milyon liraya ulaştı. Yıl sonu hedefi ise 2 milyar lira olarak belirtildi.

YERELE DEV DESTEK 

Öte yandan İller Bankası (İLBANK) aracılığıyla yerel yönetimlerin ihtiyaçları için 2002-2023 yılları arasında içme suyundan atık suya, katı atıktan yenilenebilir enerjiye, şehircilikten diğer altyapıya kadar güncel değerlerle 464 milyar lira tutarında 11 bin proje hayata geçirildi. Yatırım​ bedeli 40 milyar lira olan 897 projede ise çalışmalara tüm hızıyla sürüyor. 

ULUSLARARSI FİNANS KURULUŞLARINDAN 180 MİLYARLIK İŞ BİRLİĞİ 

Ayrıca 2006 yılında Dünya Bankası'ndan temin edilen finansmanla başlayan uluslararası iş birlikleri, yıl sonu itibarıyla 8 farklı uluslararası finans kuruluşuyla 180 milyar lira olan bir portföye ulaştı.

Deprem ve sel gibi afetlerden zarar gören şehir merkezlerine ise ilk etapta İLBANK aracılığı ile altyapıları hasar gören yerel yönetimlerin acil ihtiyaçları için yaklaşık 5 milyar liralık hibe tahsis edildi.

YENİLİKÇİ PROJELERE 116 MİLYAR FİNANSMAN 

Bakanlık, Isparta ve Gaziantep Arıtma Tesisi projesi çerçevesinde yerel yönetimlere genel bütçeden 1,5 milyar lira destek sağladı. İklim duyarlı çevresel altyapı, sürdürülebilir kentsel hareketlilik, yenilenebilir enerji gibi yenilikçi ve farklı projelere 116 milyar liranın üzerinde uluslararası finansman desteği verildi.

TÜRKİYE YEŞİLLENİYOR 

Bakanlık, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve karbon emisyon salınım hedefine ulaşmak amacıyla 2,7 milyon metrekare alanda yeni karbon yutak alanları oluşturuyor.

Bu kapsamda, arazi örtüsü yanında çölleşme, erozyon ve toprak organik karbonunu belirleme ve izleme amacını güden dinamik izleme sistemleri geliştirildi. Bu sayede, Türkiye'nin çölleşmeye ve erozyona duyarlı bölgeleri belirlenerek değişimlerin izlenmesi sağlandı. Sadece bu yıl içinde, 229 ağaçlandırma ve rehabilitasyon projesi ile erozyon, sel, çığ ve heyelan kontrolü projeleri hazırlandı.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...