Tgrt Haber

Şekerde küresel darboğaz! Dünya devinden '30 yılın en yüksek fiyatlarına hazır olun' uyarısı geldi

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: BloombergHT
03 Kasım 2023 14:40 - Güncelleme : 03 Kasım 2023 14:47
Şekerde küresel darboğaz! Dünya devinden '30 yılın en yüksek fiyatlarına hazır olun' uyarısı geldi

Şeker krizi kapıda, 30 yılın en yüksek fiyatları görülebilir. Dünya genelinde yaşanan olumsuz iklim koşulları pek çok tarım ürününde olduğu gibi şekerde de büyük hasara neden oldu. Küresel üreticilerin mahsullerine ilişkin kötü görünüm stokları etkiliyor. Şimdiden en büyük şirketlerden “en yüksek fiyatlara hazır olun” uyarısı geldi.

Küresel piyasalarda şeker​ darboğazı yaşanıyor. Dünyanın en büyük şeker​ ticareti şirketinden şeker​ fiyatları ile ilgili uyarı geldi.

Şeker​ devi Alvean yaptığı açıklamada, 2010-2011 döneminde 30 yılın en yüksek fiyat seviyelerini gören şeker​ piyasasının günümüzde de benzer bir ortamdan geçtiğine vurgu yaptı.

11 YIL ÖNCE GÖRÜLEN DARBOĞAZIN BİR BENZERİ YAŞANIYOR

Şekerde üretim açığı kaydedilen dönemin uzaması, önemli üretim alanlarında iklim koşulları nedeniyle oluşan hasar ve lojistikteki problemler dolayısıyla dünyanın en büyük şeker​ ticareti şirketi piyasanın 2010-2011 döneminde olduğu gibi darboğazdan geçtiğini belirtti.

Brezilyalı üretici Copersucar SA tarafından kontrol edilen ticaret şirketi Alvean'ın CEO'su Mauro Angelo, "Mevcut koşullar ürkütücü derecede benzer" ifadelerini kullandı.Ü

ŞEKERDE ARZ AÇIĞI YAŞANABİLİR

Şirket, Hindistan​'ın mahsullerine ilişkin kötü görünümün küresel şeker​ stoklarını azaltması nedeniyle önümüzdeki sezonda altıncı kez açık vermeye hazırlanıyor. En büyük üretici Brezilya​'da geçtiğimiz on yılda yaşanan darboğazın tekrarlanması öngörülürken, dünya genelinde arz açığı yaşanması öngörülüyor.

Alvean CEO'su Angelo Bloomberg'e verdiği söyleşide, "Hindistan'daki yağış oranı olumsuzdu, su rezervleri son derece düşük, bu nedenle bir sonraki mahsul şimdikinden daha da kötü olabilir" dedi.

"PİYASALAR BREZİLYA​'YA BAĞLI"

Hindistan​'ın yeni başlayan sezonda şeker​ ihracatı yapması beklenmiyor. Ülke iki sezon önce ihracatını 11 milyon tona kadar çıkarmıştı.

Angelo, bunun piyasaların Brezilya​'ya bağlı olması anlamına geldiğini ve fiyatları, hasadı sekteye uğratma ya da gemi yüklemelerini geciktirme tehdidinde bulunan zamansız yağmurlar gibi sorunlara karşı son derece hassas hale getirdiğini belirtti.

Şeker​ şimdiden Brezilya​ limanlarında depolanıyor. Bir yandan da yoğun soya ve mısır mahsulü, lojistik açısından şekerin kapasitesini tehdit eden unsur olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda son günlerdeki şiddetli yağışlar gemilerin yükleme için beklemesi gereken süreyi de artırma riski yaratıyor.

Kaynak: BloombergHT
Sonraki Haber Yükleniyor...