Tgrt Haber

SGK uzmanından güncel hesap: İşte asgari ücret için konuşulan en yüksek rakam

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
07 Aralık 2023 11:41 - Güncelleme : 07 Aralık 2023 12:03

Asgari ücret zammının belirlenmesi için ilk toplantı 11 Aralık günü gerçekleştirilecek. Milyonlarca çalışan için yapılacak zam oranının yüzde 40, yüzde 55 arasında olması bekleniyor. SGK Uzmanı İsa Karakaş, asgari ücret pazarlığının 17 bin-18 bin TL üzerinden yapılabileceğini aktardı.

Asgari ücret​ için gözler pazartesi günü yapılacak ilk toplantıya çevrildi. Yeni ücretin belirlenmesinde en büyük etki enflasyon​ rakamları olacak. TÜİK'in açıkladığı kasım ayı TÜFE​ verileriyle beraber 5 aylık enflasyon farkı yüzde 33,65 olarak gerçekleşti. İşçi​ ve işveren tarafından yeni açıklamalar gelirken kulislerde 17 bin TL’nin dolaştığı öğrenildi. SGK Uzmanı İsa Karakaş TGRT Haber ekranlarından konuya dair tüm bilinmeyenleri anlattı.

TÜRK-İŞ’TEN AÇIKLAMA

Türk İş Başkanı Ergün Atalay​, "Açlık sınırından bir pazarlık olmaz." diyerek bu sınırın üzerinden bir pazarlık olacağını kaydetti.  Atalay, “Niye asgari ücret 2 dönemdir 2 kere görüşülüyor? Ülkenin ekonomik şartları iyi gitmediği için görüşülüyor. Bu enflasyonu durdursunlar, bu fiyat artışları dursun, yılda 1 kere olsun sorun yok; ama fiyat artışları durmadığı sürece bu meseleyi bir kere görüşmek doğru değil. Dün Çalışma Bakanı buraya hayırlı olsuna geldi. Ben söyleyeceğimi söyledim. Bakan, 'Konuşuruz' dedi.

PAZARLIKSIZ ÜCRET 15 BİN 250 

İsa Karakaş enflasyon oranlarının göz önüne alınmasıyla refah payı hariç hiç pazarlık yapılmadan bile asgari ücretin 15 bin 250 TL olması gerektiğini ifade etti. Karakaş asgari ücret için giderleri kalem kalem hesaplayarak şunları kaydetti: Benim öngörüm asgari ücretin brüt 20 bin TL olması yönünde. Brüt ücret için işçiden SGK işçi payı var, işsizlik sigortası payı var, yüzde 14, yüzde 1. Toplamda yüzde 15. Tüm bu kesintilerin toplamı ise 3 bin TL’ye denk geliyor. Çıkardığımız zaman net asgari ücret 17 bin TL. 

SGK uzmanından güncel hesap: İşte asgari ücret için konuşulan en yüksek rakam

BRÜT 20 BİN OLURSA İŞÇİNİN ELİNE 17 BİN TL GEÇECEK

Yani 20 bin TL brüt ücret ödediği zaman işveren işçinin maaşından yüzde 15 kesinti yapılıyor.  Çünkü bu önümüzdeki asgari ücrette de gelir vergisi ile damga vergisi kesintisinin olmayacağını öngörüyoruz. Yine gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi olmayacak. Dolayısıyla 20.000 TL brüt olduğu zaman işçinin eline geçecek 17.000 TL. Yüzde 55 beşlik bir zam olduğu takdirde yüzde 55'te çok yüksek bir rakam değildir.

Neden yüksek rakam değildir? Çünkü yıl sonu aralık ayı enflasyonda göz önünde bulundurduğumuz zaman zaten enflasyon yüzde 40’a tekabül ediyor ve ayrıca geçen yıl hatırladığımız zaman geçen yıl enflasyon yüzde 15. 6 olmasına rağmen Cumhurbaşkanımızın da takdiriyle asgari ücret 39 puan daha fazla, refah bayıyla %54. 66 oranında yükseldi. Hadi şimdi %39 refah payı verilmesin, 10 puanı ya da 15 puan verildiği takdirde bu durumda %55'lik bir zamla 17. 675 olur.

VERİLECEK OLAN REFAH PAYI YÜZDE 20

Evet ve son olarak şunu söyleyebiliriz, benim öngördüğüm maksimum tutar en fazla %60 olabilir. Neden %60 olabilir? Çünkü biliyorsun yeni ekonomi programı var. Yeni ekonomi programı uyarınca enflasyonun dizginlenmesi için burada geçen yıl yüzde 39 puanlık refah payı bu sene verilmesi mümkün değil. Dolayısıyla verilecek olan refah payı maksimum 20 puan. Diye düşünüyoruz. Bu anlamda da en fazla 18.245 olabilir.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...