Tgrt Haber

Tüketiciler Birliği Başkanı'ndan dikkat çeken 'ikinci el' iddiası: Bu bilerek yapıldı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
03 Temmuz 2023 09:35 - Güncelleme : 03 Temmuz 2023 10:29
Tüketiciler Birliği Başkanı'ndan dikkat çeken 'ikinci el' iddiası: Bu bilerek yapıldı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, ikinci el otomobil fiyatlarının sıfır araç fiyatını hiçbir zaman geçmediğini bu algının bilerek oluşturulduğunu söyledi. Şahin, sıfır araçların liste fiyatının üzerinde satıldığını da belirtti.

Rekor üstüne rekor kıran döviz kuru ve piyasada hem sıfır otomobil​ hem de ikinci el​ sıkıntısı yaşanması fiyatları zirveye taşıdı. Bayilerde sıfır otomobil bulunamamasıyla birlikte ikinci el fiyatları sıfırın fiyatlarını solladı.

BAKAN BOLAT: SIFIR ARAÇ​ FİYATINI GEÇEMEYECEK

Ticaret Bakanı Ömer Bolat bu konu üzerine TBMM'de yaptığı açıklamada, internet ortamında satılan ikinci el araç fiyatının sıfır araç fiyatını geçemeyeceğini  duyurmuştu. Bolat, "Bu konuya ilişkin tüm online satış siteleri ile de görüşüldü. Temmuz-ağustos gibi fiyatlarda dengelenmeyi göreceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

"ARAÇ YOK ALGISI OLUŞTURULDU"

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin de otomotiv sektörüne değinerek, sıfır araçların fiyatlarıyla ilgili İhlas Haber Ajansı muhabirine konuştu ve dikkat çeken bir iddiada bulundu.

Türkiye’de hiçbir zaman ikinci el otomobil fiyatlarının sıfır araç fiyatını geçmediğini iddia eden Şahin, “Hani bir laf var ya. Bir deli kuyuya taş attı, 40 akıllı çıkartamadı. Biz 2-3 senedir bunun örneğini maalesef araba piyasalarında yaşıyoruz. Şöyle bir algı oluşturuldu. Sıfır araba yok, sıfır araba sıkıntısı var. Bu gerçek değil. Sıfır arabayı Türkiye’deki otomobil üreticileri de harıl harıl üretiyorlar, yurtdışından da gemiler dolusu sıfır araba geliyor. Buna rağmen yok algısı oluşturuldu" dedi.

"SIFIR FİYATINI HİÇBİR ZAMAN GEÇMEDİ"

Fiyatı artırmak, pazarı tatlandırmak bu algının bilerek oluşturulduğunu söyleyen Şahin, "Ondan sonrada bu satışlarda bir nazlılık dönemi yaşadık. Şu anda sıfır araç bayilerine gidin ‘yok’ diyorlar. Halbuki arka taraflarında, cami otoparklarında, AVM otoparklarında ve tarlalarda bunun binlerce görüntüsü var. Bir sürü sıfır araba jelatinleri ile bekletiliyor. Bu arabaların bir lise satış fiyatı var. Bir aracın liste satış fiyatı diyelim ki 600 bin TL. Fakat hiçbir sıfır araç liste fiyatından satılmıyor. Sonrada bir laf çıktı, ‘ikinci el araçlar sıfır fiyatını geçti’ denildi. Geçti mi, hayır, hiçbir zaman geçmedi" ifadelerini kullandı.

"SIFIR ARAÇLAR LİSTE FİYATININ ÜZERİNDEN SATILIYOR"

İkinci el araçların fiyatı Türkiye’de hiçbir zaman sıfır araç fiyatlarını geçmediğini bir kez daha yineleyen Şahin, fiyatların hep altında kaldıdğını, sıfır araç fiyatları liste fiyatında değil, liste fiyatının üzerine satıldığını söyledi. Şahin, "600 bin TL’lik bir araç 700-750 bin TL’ye satılıyor. Dolayısıyla bunun liste fiyatı değil de satış fiyatı gerçek oluyor. Sıfır bir aracın fiyatı liste üzerinden 600 bin TL değil, 750 bin TL oluyor. Dolayısıyla aynı markanın ikinci el aracı 650-700 bin TL oluyor. Liste fiyatı 600 bin TL olan aracın asıl fiyatı 750 bin TL olduğu için ikinci elde o liste fiyatını geçiyor” diye konuştu.

Tüketiciler Birliği Başkanı'ndan dikkat çeken 'ikinci el' iddiası: Bu bilerek yapıldı

"FİYATLARIN ARTMASI SADECE O BAYİLERİN İŞİNE YARAR"

Şahin açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

“İkinci el araç fiyatları sıfır araçların liste fiyatını geçtiğini için sıfır araçtan pahalı diye bir algı oluşturuldu. Bu asla böyle değil. Şuanda çeşitli yöntemlerle ya sırasından vazgeçti, size satacak, hava parası istiyor diyerek, ya bir takım seramik kaplama, motor koruma yapıyoruz diyerek ya da eski aracını getirirsen sıfır araç veririz deyip eski arabanın fiyatını 150 bin TL düşürüyorlar. Bizde vatandaşlar olarak maalesef yangına körükle gitmeyi çok seviyoruz. Bu sıfır araçlar satılacak, turşusunu kuracak değiller. Mutlaka satacaklar ama biz öyle bir talepte bulunuyoruz ki fiyatların artmasına adeta destek oluyoruz. Fiyatların artması sadece o bayilerin işine yarar. Tüketicinin işine yaramaz. Bu anlamda bizim beklentimiz şu. Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye’deki bütün birimleri müşteri kılığında sıfır araç bayilerine gitseler olay çözülecek. Muazzam bir vergi kaybı da var. Haksız kazançta var. Bu yükselişin önüne geçilmesi lazım. Hem vatandaşlar olarak hem de devlet olarak üzerimize düşeni yapmalıyız”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...