Sıfır gümrük sorununu çözecek milyar dolar zararı önleyecek
Bakan Bozkır, TTIP’de ‘Gümrük Birliği ülkelerinde uygulanır’ şeklinde bir madde konulmasını talep ettiklerini belirterek, böylece milyarlarca dolarlık zararın önüne geçileceğini söyledi
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ABD ve Avrupa ülkeleri arasında 2018’de hayata geçirilmesi planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın (TTIP) önemli bir proje olduğunu, uzun zamandır dünyada eksikliği hissedilen vizyon dolu yeni bir yapıya gidildiğini söyledi.
Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) üyeleriyle İstanbul’da bir araya gelen Bozkır, bir soru üzerine TTIP’le dünyada ekonomik işbirliği ve serbest ticarete giden ciddi bir adım atıldığını, Türkiye’nin mutlaka içinde olması gerektiğini kaydetti.
TTIP’e girilmesi durumunda Türkiye’yi sıkıntıya sokabilecek durumun TTIP anlaşmasından ziyade Gümrük Birliği Anlaşması’nda vaktiyle imzalanırken bir maddenin unutulması olduğuna da işaret eden Bozkır, şunları söyledi:
“Gümrük Birliği’ne üye olmadan dahil olan tek ülkeyiz. TTIP yürürlüğe girdiği takdirde Gümrük Birliği Anlaşması’ndan dolayı ABD’de üretilen bütün mallar Türkiye’ye gümrüksüz girecek. Bizim ürünlerimiz de oraya aynı şekilde sıfır gümrükle giremeyecek. Bunun zararının ilk başta 3 milyar dolar olacağı hesaplanıyor. Belki 5-10 yıllık dönemde 50 milyar dolara yükselebilecek bir zarardan bahsediliyor.”
Yeni madde talebi
Volkan Bozkır, ilk başta bu anlaşmanın bir parçası olma politikasını izlediklerini, AB Bakanı olduğunda bunun pek gerçekleştirilebileceğini düşünmediğini dile getirerek, “İşi kolaylaştırmak lazımdı.
Bu nedenle TTIP Anlaşması’na ‘TTIP yürürlüğe girdiğinde Gümrük Birliği ülkelerinde uygulanır’ şeklinde bir madde konulsun dedik. TTIP imzalandığında Türkiye piyasalarını sıfır gümrükle açıyor ama ABD piyasalarına da sıfır gümrükle giriyor olması lazım.
Bu aşağı yukarı kabul gördü” şeklinde konuştu.
Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncelleşmesinin de söz konusu olduğunu anlatan Bozkır, şunları aktardı: “Şu andaki Gümrük Birliği Anlaşması’nda tarım, hizmetler ve kamu alımları yok. Bunları dahil ederek Gümrük Birliği Anlaşması’nı güncelleştireceğiz. Güncelleştirme gerçekleştiği takdirde ticaretimiz 300 milyar dolara çıkacak. Türkiye’ye de büyük yarar sağlayacak.
Tarımı çok iyi müzakere edeceğiz. Hizmetler ve kamu alımlarında bizim rekabet gücümüz çok fazla. Eğer biz güncelleştirmeyi daha önce bitirirsek TTIP imzalandığında zaten bu anlaşma bu şekilde yeniden düzenlenmiş olacağı için otomatik olarak Türkiye’ye uygulanacak.”
‘Vizenin kalkması için çalışıyoruz’
Vizelerin kaldırılmasına da değinen Bozkır, bunu Geri Kabul Anlaşması’na bağladıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Bizim için vizelerin kaldırılması ne kadar önemliyse, Geri Kabul Anlaşması da AB için önemli. Ben diyorum ki, vizeyi kaldırmazsanız Geri Kabul Anlaşması’nı feshedeceğiz. Hakikaten feshedeceğiz, şakası yok. Vizeler niye kalkmıyor? Onlar da ‘Kapıları açarsak 25 milyon Türk Avrupa’ya gelir. Avrupa piyasalarını istila eder.’ Böyle bir korku var. İkinci bir nedeni de bu vize harçları büyükelçilikler için büyük gelir. Ama inşallah vize kalkacak.”