Silajlık mısırlar perişan halde! Ürün tarlada çürümeye bırakıldı...
Bu yıl hava sıcaklıkların ülke genelinde normalin üzerinde ya da altında seyretmesi birçok mahsulü olumsuz etkiledi. Yağışların da aşırıya kaçması silajlık mısırı olumsuz etkiledi. Tarlalarda yere yatan mısır toplanamadı, çürümeye bırakıldı.
Bu yıl hava sıcaklıklarındaki dengesizlikler birçok üründe olumsuz etkisini göstermeye devam ediyor. Aşırı sıcak, soğuk ve yağmurlar derken havaların bir türlü rayına oturmaması birçok üründe verimi düşürdü. Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl aşırıya kaçan yağışlardan silajlık mısır da nasibini aldı.
Bu yıl bolca yağış alan Samsun’da silajlık mısırlar şiddetli havalar karşısında ayakta kalamadı. Tarlalarda yere yatan mısırın toplanması artık oldukça külfetli. Normal şartlarda makine yardımıyla toplanan ürün yere yatınca insan gücüyle toplanmak zorunda kalıyor. Bu da büyük bir emek ve zaman kaybı demek. Eleman yevmiyesinin hasat kazancının önüne geçebileceğini aktaran üretici sezon boyu yetiştirdiği emeğini tarlada çürümeye bırakmak zorunda kaldı. Bafra Ovası’ndaki birçok tarlada da silajlık mısırın durumu aynı.
Eylül-Ekim aylarında etkili olan kuvvetli sağanak, Bafra Ovası'ndaki silajlık mısır tarlalarını vurdu. Aşırı yağışlar nedeniyle birçok tarlada silajlık mısırlar yere yatarken, ürünler makine ile toplanamaz hale geldi. Elle toplanması zor ve maliyetli olan mısırların çoğu üreticiler tarafından tarlada çürümeye bırakıldı.
Yıllardır silajlık mısır üreten ve bu yıl ilk kez yağmurlar nedeniyle zarara uğradıklarını ifade eden çiftçi Ayhan Başar (75), “Bu sene çok yağmur yağdığından mısırlarımız ziyan oldu. 5 dönüm araziye silaj mısır ekmiştim. Tüm mısırlarım yağmurlar nedeniyle yere yattı. Önceki senelerde hiç böyle bir şeyle karşılaşmamıştım. Bu sene yağmurluydu, son dönemde yağan yağmurlar da mısırları devirdi” dedi.
MISIRLAR PERİŞAN HALDE
Aynı bölgede üretim yapan Adem Aşçı ise “İklim şartları özellikle son dönemde çok yağışlı gitti. Bundan dolayı hayvancılık için ekilen silajlık mısırlar yere yattı. Hava şartlarından dolayı birçok silaj mısır tarlası zarar gördü. Yere yatan mısırlar makine ile de toplanamıyor. Mısırlar ziyan oldu. İşçi bulup tane olarak mısır kırdırılabilir ama o da hem işçi bulma hem de işçi maliyeti açısından bizi aşıyor. Kısacası makine ile yapılacak iş ele kaldı. Daha önce silaj mısırda hiç böyle sıkıntı yaşamamıştık. Bu yıl aşırı yağışlardan dolayı mısırlarımız yattı” diye konuştu.