Tgrt Haber

Siparişlere yetişemiyorlar! Rize'de kara kovan balının fiyatı dudak uçuklattı

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
13 Eylül 2023 16:30 - Güncelleme : 13 Eylül 2023 16:45

Rize’de yüksek ağaçların dallarında tamamen doğal bir şekilde üretimi yapılan kara kovan ballarının sağımı gerçekleştirildi. Ballar bin liradan 5 bin liraya kadar alıcı buluyor ancak yoğun sipariş nedeniyle üreticiler taleplere yetişemiyor.

Balın önemli adreslerinden biri de Rize​. Kentte baba mesleği olarak, kara kovan bal üretimi gerçekleştiren Mustafa Memoğlu, içleri oyulan bir arının girebileceği boşluk bırakılan kütükleri, ormanlarda boyu 40 metreyi aşan ağaç dallarına yerleştirdi. Burada arıların kara kovanlarını ballarla dolduran Memoğlu, bal üretiminin en doğal haliyle gerçekleştirildiği kara kovanlarda hasat zamanının her yıl bu dönemde olduğunu söyledi. 

FİYATI 5 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Kara kovanlardan elde edilen ballar bin liradan 5 bin liraya kadar alıcı buluyor. Memoğlu, yoğun sipariş nedeniyle talepleri tamamen karşılayamadıklarını kaydetti. Kara kovan balına talebin çok fazla olduğunu ama bu kültürün azaldığını da belirten Mustafa Memoğlu, “Bu iş çok meşakkatli. Dev gibi, 60 metre uzunluğundaki Gürgen ağaçlarına çıkıyoruz. Bir de ayı tehlikesi var. Çok zor ama balı çok kaliteli. Tamamen doğal. Bu karakovanı gürgen ağacının üzerine koyarız. Mayıs-Haziran gibi bal oturur. Bizde bu mevsimde geliriz balı sağarız.” diye konuştu.

Karavona balı bu sene bin liradan 5 bin liraya kadar alıcı buluyor.

“KARA KOVAN BALCILIĞI BİTMEK ÜZERE”

“Bu tamamen şifa, doğal, organik bir bal” diyen Memoğlu, “Arı gelip her şeyi kendisi yapar. Bu yüzden de normaline göre yüzde bin 500 kalite farkı var. Bu sene bal fiyatlarımız ortalama en az bin liradan başlıyor 5 bin liraya kadar çıkıyor. Ben kendi balımı bin liraya veriyorum. Kara kovan balına talep çok fazla. Yalnız ben devlet yetkililerinden bir şey istemek istiyorum. Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğüne gittiğimde normal kovanlarıma destek veriliyor fakat kara kovanlarıma destek yok. Kara kovanlar ağaçlarda oluyor. Bakılamıyor dediler. Eğer yetkililer gelemezse ben tek tek gösteririm. Bu kültür bitecek. Bu kara kovan balcılığı bitmek üzere” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...